ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα Νταβούτογλου στο «Ελ. Βενιζέλος»

Συνάντηση Τσίπρα Νταβούτογλου στο «Ελ. Βενιζέλος»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου είχε το απόγευμα του Σαββάτου, 6/12/14 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άντρες μίλησαν για την πορεία των Ελληνωτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να τονιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, ενώ ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του τόνισε πως αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ένα θέμα που τελευταία έχει πάρει «φωτιά», μετά τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόταση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας να συναντηθούμε κατά την εδώ επίσκεψή του, διότι πιστεύω σταθερά ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, και να βασίζονται σε άμεσες και ειλικρινείς επαφές, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Έχει μάλιστα πρωτοστατήσει σε αυτήν την προσπάθεια μέσω των κινημάτων ειρήνης και της διπλωματίας των πολιτών. Επισήμανα, ωστόσο, ότι η συνεργασία αυτή, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισα ότι η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπονομεύει αυτήν την προοπτική καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισα παράλληλα ότι η εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Κύπρου καθώς, όπως έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού.

Παράλληλα, εξέφρασα τις σοβαρές επιφυλάξεις μου για τη διεξαγωγή της τρίτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση κρίσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό forum για την προώθηση της συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά όχι πλαίσιο για την συζήτηση των εξελίξεων στην νήσο ή του Κυπριακού, για το οποίο οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»

Σχετικές ειδήσεις