ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ανακοίνωσαν ημερομηνία, αλλά όχι όνομα υποψηφίου;

Γιατί ανακοίνωσαν ημερομηνία, αλλά όχι όνομα υποψηφίου;

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάνω από όλους και από όλα τη δική της επιβίωση. Αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ανακοίνωσαν ότι στις 17 Δεκεμβρίου γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Για ποιον υποψήφιο; Αυτό δεν μπήκαν στον κόπο να μας το πουν.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Γιατί; Διότι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η επιβίωση της κυβέρνησης κι η συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής της. Σε αυτά, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει διαχρονικά πόσο καλός είναι. Σχεδιάζει τα πάντα, ως την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον τρόπο που αποχωρούσαν, ένας- ένας οι πιστοί του βουλευτές το 1993, έως την αποχώρηση Συμπιλίδη και την πτώση της κυβέρνησης, που τον είχε αναδείξει.

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει το όνομα. Λεπτομέρειες. Θα το πουν και το όνομα που προτείνουν, αφού «δέσουν» όλους όσοι χρειάζονται. Σημασία έχει το momentum, η συγκυρία. Τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης, ο φόβος της κοινής γνώμης και ο εκβιασμός στους βουλευτές «ψήφισε για να μείνεις βουλευτής, γιατί αλλιώς δεν έχεις περιθώρια εκλογής» κάνουν αισιόδοξους τους κυβερνητικούς, ότι θα επιτύχουν το σκοπό τους.

Ακόμα κι αν πάμε σε εκλογές, ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός, θα δώσει άλλη μια παράσταση «σύγκρουσης» με τους δανειστές μας. Με αυτούς, οι οποίοι έδιναν εντολές κι εκείνος πειθήνια εφάρμοζε αυτά τα δυο χρόνια που ταλαιπωρεί την Ελλάδα με την παρουσία του. Ο μεγαλύτερος «yesman» της νεότερης Ελλάδας, ετοιμάζεται, αν τα σχέδιά του για αποστασίες κι εκλογή Προέδρου δεν ευοδωθούν, να δώσει άλλη μια παράσταση, υποδυόμενος τον… αντιστασιακό έναντι των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Αυτή η παράσταση, όμως, θα είναι ανεπίστρεπτα η τελευταία.

Σχετικές ειδήσεις