ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 19:00 της 17ης Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Στις 19:00 της 17ης Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Στις 19:00 το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ονομαστικά και οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογούν την ψήφο τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα κατά την ονομαστική ψηφοφορία ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.