ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Success thriller και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Success thriller και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας, λέει το ηχητικό μήνυμα στον προαστιακό και αυτό συμπυκνώνει το νόημα της χριστουγεννιάτικης ελληνικής ιστορίας. Είναι το πολικό εξπρές που οδηγεί στο άγνωστο μέλλον, αλλά κάθε φορά, σε κάθε σταθμό, το κενό «ρουφάει» ανθρώπους και κομμάτια της χώρας. Αυτή του Καρόλου Ντίκενς κινδυνεύει να αποδειχθεί ρηχή και χωρίς ιδιαίτερη δομή και πλοκή.

Εδώ να δουν τα μάτια τους τσιγκούνηδες και παιδάκια που ζητιανεύουν. Εργοδότες που βγάζουν περισσότερα από τις περικοπές σε μισθούς και ασφαλιστικές κρατήσεις από ότι από το επιτήδευμα ή το εμπόριο που ασκούν. Φαντάσματα που δεν τρομάζουν τον τσιγκούνη αλλά τους πολλούς για να έχει νόημα.

Τρομάζουν τα παιδιά και τους γέρους. Τους νέους της χαμένης γενιάς που ψάχνουν για δουλειά, τον φτωχό ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα. Τον νοικοκύρη ότι θα κλείσει το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης της τράπεζας. Τον μικρομεσαίο ότι θα τον κλείσουν. Τον δανειολήπτη ότι θα του δεσμεύσουν ακόμα και τα εγγόνια. Το επιχειρηματία ότι θα μπει φυλακή για χρέη. Τον βιομήχανο ότι θα βάλουν και άλλους φόρους.

Τα φαντάσματα αυτά απελευθέρωσε το δίδυμο της συγκυβέρνησης, Σαμαράς και Βενιζέλος, αλλά ξέρετε, τα Χριστούγεννα – άντε μέχρι και τα Φώτα – φεύγουν τα κακά πνεύματα και οι Καλικάτζαροι...

Σχετικές ειδήσεις