ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να στηρίξω κάποιον

Μοσκοβισί: Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να στηρίξω κάποιον

Αν η τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τότε «η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα» και θα μπορούμε να μπούμε στην «επόμενη φάση» της σχέσης των δανειστών με την Αθήνα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις επαφές του στην Αθήνα.

Τόνισε πάντως πως η χώρα μας θα πρέπει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα και να συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχίσει την πρόοδο που έχει ήδη πετύχει.

«Αν θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση, υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Κομισιόν πιστεύει ακόμα πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα είναι απαραίτητα καθότι η πρόοδος, παρότι «πολύ μεγάλη», δεν ήταν «αρκετά γρήγορη» ώστε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τριμερή και συμπλήρωσε πως η τρόικα δεν απαιτεί «ανέφικτες μεταρρυθμίσεις» από την Αθήνα. «Δε ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε χρήσιμες αλλαγές», είπε.

Παρά ταύτα, σημείωσε πως ο ίδιος ουδέποτε αμφισβήτησε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Μοσκοβισί κράτησε γραμμή πολιτικής ουδετερότητας, υπογραμμίζοντας όμως πως «μισεί τα σχέδια Β».

Δήλωσε ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες «τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», αποσαφηνίζοντας πως η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν έχει πολιτική χροιά.

«Είμαι ουδέτερος. Η επίσκεψή μου δεν στοχεύει να στηρίξει ή να μειώσει οποιονδήποτε», επισήμανε.

Σχετικά με την κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας, σημείωσε πως «οι αγορές δεν αγαπούν πολύ την πολιτική αστάθεια», προσθέτοντας όμως πως «από την άλλη οι αγορές δεν είναι οι ηγέτες μας».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μοσκοβισί έμεινε πιστός στον ουδέτερο ρόλο και απάντησε πως αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβει ο ελληνικός λαός και η ελληνική Βουλή.

Υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι «σύμμαχοι» της Ελλάδας και πως πιστεύει πως η Ευρώπη χρειάζεται μια «ισχυρή Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις