ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα 6% του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα 6% του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 6% του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά με τη ΝΔ ανέρχεται στις 7,5 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, η πλειονότητα δηλώνει πως στην περίπτωση που τελικά διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τότε το καλύτερο θα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με ποσοστό 21,9%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και στη συνέχεια ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7%, το Ποτάμι με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,4%. Άλλο κόμμα απαντάει το 4,1%. Το 12,6% των πολιτών απαντάει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει και το 3,2% απαντάει «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ». Λευκό ή άκυρο θα ρίξει το 2,1%, ενώ το 3,7% απαντάει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.

prothesi-psifou

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 34,5%, η ΝΔ 27%, το Ποτάμι 6,5% όπως και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5% και το ΠΑΣΟΚ 4,5%. Άλλο κόμμα το 10%.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 71%, έναντι 18% της ΝΔ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 38%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 32%. Κανένας από τους δύο απαντά το 27%

parastasi nikis

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία το 51% απάντησε θετικά, έναντι του 46% που απάντησε αρνητικά. Όμως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το 42% δηλώνει πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 31% αναφέρει πως καλύτερα θα ήταν να κερδίσει η ΝΔ.

Αποδοκιμασία Γιούνκερ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις, τις παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και τα σενάρια τρόμου που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε πως προτιμά «οικεία πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα και πως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε μια «λανθασμένη έκβαση των εκλογών», το 74% δήλωσε πως θεωρεί αθέμιτη τη δημόσια δήλωσή του, ενώ το 64% απάντησε πως διαφωνεί και με την ουσία της τοποθέτησής του.

Την ίδια στιγμή, για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ώστε να επιτευχθεί και μια νέα συμφωνία με την τρόικα, το 75% δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, έναντι 58% που δήλωσε πως αυτή είναι μια πιθανή εξέλιξη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, το 92,5% δηλώνει πως δεν θα το ψηφίσει. Ως πιθανοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται περίπου το 5% των ερωτηθέντων.

Δείτε περισσότερα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο Tvxs.gr

Σχετικές ειδήσεις