ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λένε στους διαδρόμους και το εντευκτήριο οι βουλευτές

Τι λένε στους διαδρόμους και το εντευκτήριο οι βουλευτές

Η μεθόδευση της συγκυβέρνησης να εκφοβίσει βουλευτές ώστε να ψηφίσουν, το αίσθημα ότι τους αντιμετωπίζουν σαν κουκιά, η κοινωνία που παραμένει στο περιθώριο χωρίς ελπίδα να ακουστεί και αυτή τη φορά, και η ποιότητα του διαλόγου μεταξύ των βουλευτών δεν προκαλούν αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΖΥΜΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

«Το εντευκτήριο του κοινοβουλίου είναι ο χώρος των βουλευτών, αλλά δεν είναι ο κόσμος όλος», μας έλεγε παλιός κοινοβουλευτικός που έδειχνε να δυσφορεί για την εικόνα που έχει από την ποιότητα της συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων του για την Προεδρική εκλογή.

Όπως λέει, «ουδείς ασχολείται με το θεσμό, τον όρκο να αποφασίζουν με βάση τη συνείδησή τους και το πρόσωπο του υποψηφίου και αναλώνονται στη συζήτηση για το μέλλον συνεξετάζοντας όλες τις ιδιοτελείς παραμέτρους, όπως την παράταση της θητείας της κυβέρνησης και της δική τους ή για τα κομματικά οφέλη των αντιπάλων τους».

Ασφαλώς, αδυνατεί κανείς να πιστέψει ότι δεν γίνονται συζητήσεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το μέλλον της χώρας και το κόστος των πιθανών εκλογών, καθώς το εμπόριο τρόμου στο οποίο μερικοί εξ αυτών συμμετέχουν, μονοπωλεί τις αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.

«Τα ακούω αλλά όχι από τους περισσοτέρους. Κυρίως από τους φανατισμένους ή αυτούς που έχουν αναλάβει να ζυμώνουν τους βουλευτές», απαντά στο εύλογο ερώτημά μας, ο εν λόγω βουλευτής και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αρκετοί που ενώ δέχονται ότι η πατρίδα προηγείται, επιμελώς, δε χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με τους κομματικά στρατευμένους και κυρίως, δεν έχουν τις ίδιες στοχεύσεις.

Η κινδυνολογία, είναι από την αρχή της κρίσης, το μόνο στοιχείο του πολιτικού μνημονίου με τους Γερμανούς, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα και μάλιστα προοδευτικά μεταρρυθμίζεται από δίλλημα σε δίλλημα και από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.

Μέχρι σήμερα πάντως, η κοινωνία κατάφερε να «μπει» αρκετές φορές στο εντευκτήριο, αν και δεν απέφερε αποτελέσματα ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής, παρά μόνον ανατροπή Πολιτικών προσώπων.

Αυτή τη φορά πάντως, το ρεπορτάζ στη Βουλή, δείχνει ότι συμβαίνει κάτι μοναδικό. Οι βουλευτές είναι πολύ πιεσμένοι από το οικείο τους περιβάλλον και τους ανήσυχους ψηφοφόρους τους. Συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποστούν από το συγκεκριμένο πλαίσιο γιατί αυτό θα σημάνει και τον κίνδυνο να μην επανεκλεγούν.

Εάν ψηφίσουν Πρόεδρο θα κληθούν να επικυρώσουν και μια νέα «άγνωστη» συμφωνία με τους αγριεμένους δανειστές, η οποία πιθανότατα θα είναι τόσο σκληρή, ως τρίτο μνημόνιο, που θα γίνει και ο λόγος να στηθούν – τελικώς - κάλπες εθνικών εκλογών. Κάτι, που υποτίθεται θα επιδιώξουν να αποφύγουν αναδεικνύοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις ψηφοφορίες.

Ο συνομιλητής μας πάντως εκτιμά, ότι ο Σταύρος Δήμας θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε στην Τρίτη ψηφοφορία, είτε ως προτεινόμενος, μετά τις αναπόφευκτες εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Ακόμη και στην περίπτωση που αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, το βέβαιο είναι, όπως θεωρεί, ότι «ο πρώην Επίτροπος δεν συγκεντρώνει τους κεραυνούς, είναι γενικά συμπαθής λόγω του μετριοπαθούς χαρακτήρα του και ίσως αυτό, μαζί με λίγη τρομολαγνεία, δώσει αποτέλεσμα 180 ψήφων στις 29/12».

Άλλωστε, όπως τονίζει με νόημα, «η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανέναν λόγο να μην βάλει το ΝΑΙ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ψηφοφορία που θα επιδιώξει».

Πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Ήδη έχουν ξεκινήσει τα στοιχήματα...

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις