ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλικός Τύπος: Τσίπρας ή... τρόικα για την Ελλάδα

Ιταλικός Τύπος: Τσίπρας ή... τρόικα για την Ελλάδα

Νέες αναφορές στις ελληνικές και πολιτικές εξελίξεις κάνουν σημερινά (17/12) δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οπωσδήποτε λεπτή, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη της περιόδου 2010- 2011», τονίζει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της χώρας Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero.

Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Πάντοαν, τόνισε ότι «φοβάμαι πως οι εφημερίδες έχουν υπερβάλει σχετικά με τις πραγματικές του προθέσεις», προσθέτοντας: «Πρόσφατα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερα υπεύθυνες δηλώσεις, που χαρακτηρίζουν πολιτικό άνδρα με θεσμικό ανάστημα. Η περίπτωση, φυσικά, αξίζει προσοχής, κανείς δεν αγνοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι: ή τον Τσίπρα ή την τρόικα», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδας του Τορίνο La Stampa. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μάρτα Οταβιάνι, «για την Ελλάδα ξεκινούν σήμερα δυο εβδομάδες Παθών, οι οποίες, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές».

«Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών, επιχειρώντας να πείσει, κυρίως, τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε και να αποφασίσει να αλλάξει υποψήφιο, επιλέγοντας ένα όνομα που να συμβολίζει έναν ουσιαστικότερο συμβιβασμό και να χαίρει της στήριξης και του κύριου εχθρού του, του νέου σε ηλικία ηγέτη της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτει η La Stampa.

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος τονίζει, επίσης, ότι «ο Αλ. Τσίπρας, αυτήν τη στιγμή, είναι ο κύριος υποστηρικτής της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κατηγορείται από κάποιους κύκλους ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να στηθούν οι κάλπες και να ανέλθει στην εξουσία». «Η φιλοδοξία του, όμως, μπορεί να κοστίσει ακριβά στη χώρα», σημειώνει η La Stampa.

«Ο Γιούνκερ επανορθώνει: Μας ανησυχεί η άκρα δεξιά και όχι ο Τσίπρας», γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία «ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει στην πρώτη αυτή ψηφοφορία να φτάσει τις 165 ψήφους, με τη στήριξη μερικών ανεξάρτητων βουλευτών. Μια βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η αποφασιστική προσπάθεια κατά την τρίτη ψηφοφορία, όταν η αναγκαία πλειοψηφία θα μειωθεί στις 180 ψήφους».

Την ίδια ώρα, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υπογραμμίζει πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έγραψε σε άρθρο του ότι «σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη για τη Δημοκρατία και την αλήθεια», ενώ προσθέτει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει πως «μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς είναι προϋπόθεση όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Η οικονομική αυτή εφημερίδα, ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, τέλος, αναφέρεται αναλυτικά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" θέλησε να στείλει μήνυμα υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα».