ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν «αναχώματα» για να μην καταρρεύσουν

Ψάχνουν «αναχώματα» για να μην καταρρεύσουν

Oργιώδεις διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις

Τις προηγούμενες ημέρες το Newsbomb.gr με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει τον πανικό στον οποίο βρισκόταν η κυβέρνηση.

Οι κινήσεις απελπισίας είχαν φανεί από την ημέρα του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι. Οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει στον Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Ο Α. Σαμαράς τότε για να ικανοποιήσει τον πολιτικό του εγωισμό είπε «τους έχω τους 180», αν και μέσα του ήξερε καλά πως η φράση αυτή μπορεί να του γυρίσει... μπούμερανγκ.

Έτσι ακριβώς έγινε... Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής θεωρώντας πως θα αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα όμως της ψηφοφορίας «βύθισε» την κυβέρνηση ακόμα περισσότερο, ενώ το κλίμα εσωστρέφειας έχει κατακλίσει την Ηρώδου Αττικού και τη Συγγρού.

Πλέον Σαμαράς και Βενιζέλος είναι εγκλωβισμένοι στη δική τους αδιέξοδη πολιτική και αναζητούν εναγωνίως λύσεις για να κρατηθούν στην εξουσία.

Είναι δεδομένο πως από σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις προκειμένου η κυβέρνηση να βρει «πρόθυμους» που θα στηρίξουν στην επόμενες ψηφοφορίες.

Ήδη ο πρώτος βρέθηκε. Ο Π. Μελάς δήλωσε πως στις επόμενες ψηφοφορίες θα στηρίξει τον Στ. Δήμα, χωρίς βέβαια να αιτιολογεί την κωλοτούμπα.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να αναληφθούν πολιτικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές έστειλαν σαφές μήνυμα στο Μαξίμου για αλλαγή ρότας και ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό.

Ακόμα και ο Ευ. Βενιζέλος έδειξε πως το «πακέτο» για πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015, έως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Σαμαρά ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού ούτε η αλλαγή υποψηφίου ούτε οι πρόωρες εκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί όμως γκρίνια και δεν είναι λίγα τα στελέχη που δηλώνουν πως εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Είναι προφανές πως Σαμαράς και Βενιζέλος τρέμουν μπροστά στην κατάρρευσή τους και σκαρφίζονται οτιδήποτε προκειμένου να την ανακόψουν. Τα «αναχώματα» που στήνουν όμως δεν μπορούν βάλουν φρένο στην κατρακύλα τους.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Προεδρικής εκλογής στο TIMELINE του newsbomb.gr που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις