ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά Μέσα για την Ελλάδα: σκοτεινές οι προβλέψεις

Γερμανικά Μέσα για την Ελλάδα: σκοτεινές οι προβλέψεις

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 απασχόλησαν τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αφιέρωσαν εκτενή δημοσιεύματα τόσο σε ρεπορτάζ όσο και σε αναλύσεις των σεναρίων της «επόμενης μέρας».

«Γιατί η Ελλάδα έχει μόνο μία επιλογή- και παρόλα αυτά θα γίνει κάτι άλλο», είναι ο τίτλος σχολίου στο περιοδικό «Focus», στο οποίο ο συντάκτης αναλύει τρεις επιλογές που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, ενώ υποστηρίζει ότι μόνο η μία από αυτές θα ήταν η σωστή- το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η πρώτη -θεωρητικά- επιλογή θα ήταν η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά υποστηρίζει ότι «ακόμη και όταν ο Τσίπρας λέει ότι θα σπάσει την επιβολή λιτότητας και ότι το πακέτο διάσωσης θα αποτελεί σε λίγες μέρες ιστορία, στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα συμφέρον από ένα ριζοσπαστικό βήμα», για να προσθέσει ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έβλαπτε πάρα πολύ τη χώρα, ενώ πλέον δεν θα επηρέαζε την υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν καθόλου», καθώς, όπως σημειώνει, έχει περάσει ο καιρός που ίσχυε η θεωρία της επίδρασης ντόμινο.

«Με ένα 'Grexit', το κοινό νόμισμα θα επιβίωνε», αναφέρει ενώ η ΕΚΤ θα σταματούσε πλέον να δίνει χρήματα και, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές, θα χρεοκοπούσε πολύ σύντομα και η κυβέρνηση δεν θα άντεχε. «Αυτό το γνωρίζει και ο Τσίπρας», σημειώνει.

Αναγνωρίζει δε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά εκτιμά ότι δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφευχθεί.

«Έπαιξε κι έχασε», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στη «Sueddeutsche Zeitung» και στο οποίο σημειώνεται ότι «οι Έλληνες πολιτικοί έμαθαν λίγα στα χρόνια της κρίσης», καθώς «υπήρχαν πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκειμένου να πάει μπροστά η χώρα και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι νέες εκλογές».

Η αρθρογράφος αναφέρει ότι οι Έλληνες παίζουν χαρτιά την Πρωτοχρονιά και το έθιμο λέει ότι, όποιος κερδίσει, θα έχει τύχη για όλο τον χρόνο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπαιξε το παιχνίδι του- και έχασε. Ήθελε να σώσει την κυβέρνησή του και χρησιμοποίησε για αυτό την προεδρική εκλογή, η οποία εξελίχθηκε σε φάρσα. Αυτό δεν ήταν καλό. Τώρα ο πρωθυπουργός στέκεται με άδεια χέρια και η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια χρονιά τύχης. Η χώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά στο άγνωστο μέλλον. Αυτό δεν μπορεί να χαροποιεί κανέναν». Ακόμη εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα πόδια της μόνο με διαρκώς σκληρότερες επιταγές λιτότητας ενώ οι πολίτες που σφίγγουν το ζωνάρι θα δέχονταν τα μέτρα πιο εύκολα, αν δεν τα αισθάνονταν σαν άδικη τιμωρία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι υπό κρίση», είναι ο τίτλος του βασικού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Die Welt», το οποίο αναφέρεται στην προκήρυξη εκλογών και στην αναστολή των καταβολών από το ΔΝΤ μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στις οικονομικές σελίδες δημοσιεύεται σχόλιο με τον τίτλο «Ο φόβος επέστρεψε στις αγορές της Ευρώπης» αναφέρεται στη υποχώρηση στο ΧΑΑ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος, ενώ σημειώνεται ότι παρατηρητές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις πρόωρες εκλογές, κυρίως λόγω της προοπτικής να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς η Ελλάδα είχε επιτύχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Προς το παρόν, όχι χρήματα από το ΔΝΤ για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του βασικού πρωτοσέλιδου θέματος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στον υπότιτλο του οποίου σημειώνεται η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Σε περίπτωση απομάκρυνσης από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είναι δύσκολο». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ σχετικά με αναστολή της καταβολής των επόμενων δόσεων έως την ολοκλήρωση των εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, υπό τον τίτλο «αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κούρεμα;», αναφέρεται ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αγορά, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρεί κατά περισσότερο από 10%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφθασαν στο 9,5%.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις