ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προσπαθούν να πουν στον Έλληνα οι Γερμανοί

Τι προσπαθούν να πουν στον Έλληνα οι Γερμανοί

«Διαλέξτε το μη χείρον, είναι και το βέλτιστο», επιτάσσει στους ψηφοφόρους το Βερολίνο ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές επικοινωνίας. Προβάλουν το έσχατο και τραγικό για να προκαλέσουν τρόμο και να προάγουν τις δικές τους «επιθυμίες» ως μόνες «λύσεις» για τα αδιέξοδα.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Στο πλαίσιο αυτό, μολονότι καταλαβαίνουν ότι έκαψαν τον Σαμαρά και τον υπαρχηγό του Βενιζέλο, διατηρούν το ενδιαφέρον τους να μην καταστραφούν εκλογικά ώστε να συναποτελούν μοχλό μνημονιακής πίεσης και ίσως δυνητικούς παίκτες σε συμμαχικές κυβερνήσεις με την ευλογία της καγκελαρίας.

Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται και η πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που εδώ πρέπει να σταθεί κανείς λίγο πιο προσεκτικά.

Γιατί οι γερμανοί να θέλουν να πολεμήσουν τον Τσίπρα; Μήπως επειδή δεν μπορούν να τον γελοιοποιήσουν; Μήπως γιατί οι απαντήσεις τους στις αιτιάσεις του, είναι τόσο συστημικές που δεν κάνουν γκελ σε καμία κοινωνία; Μήπως επειδή ξελογιάζει ιταλούς και ισπανούς; (Συνειρμικά διαπιστώνει κανείς ότι οι γερμανοί πλήττουν λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι κάποιοι κομματικοί που λένε ότι τους κατέβει).

Οι ερωτήσεις μπορούν να γίνουν περισσότερες, πλην όμως η απάντηση είναι μία. Οι γερμανοί, για να πετύχει το εγχείρημα, θέλουν την ταπείνωση αυτής της φαιδρής απόπειρας εξέγερσης των ψηφοφόρων στην Ελλάδα (τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση παλλαϊκό ξεσηκωμό). Θέλουν να την καταπνίξουν πίσω από αναγκαστική στροφή ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση της κρίσιμης μάζας κομμάτων που στηρίζουν το μνημόνιο ( το μεταρρυθμιστικό τόξο όπως το λένε υποκριτικά).

Θέλουν η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη ταπεινωμένη με ηγεσία που θα φέρει σπίλο βαριάς προσβολής και κυρίως με ηγέτες που δεν έχουν δική τους ατζέντα ( νέο παραγωγικό μοντέλο, δομικές αλλαγές στο κράτος για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς του, στήριξη της παιδείας και της δημόσιας υγείας), ώστε να φαντάζει σπουδαία κάθε νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των Βρυξελλών του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Αν μπορεί να γίνει βραχεία πρόβλεψη, το επόμενο διάστημα η στάση των γερμανών και των κυρίαρχων media στη χώρα και το εξωτερικό θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που θα αναλάβει να συνετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενοι σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Εδώ είστε και εδώ είμαστε.

Σχετικές ειδήσεις