ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση του χρέους

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η ώρα της αλήθειας ήρθε φέτος για την ευρωζώνη, σημειώνει αρθρογράφος των Financial Times, μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στις ρεαλιστικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται δημοσίευμα των «Financial Times», με αρθρογράφο της εφημερίδας να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους. Επίσης ότι «η πολιτική επιλογή γίνεται ουσιαστικά ανάμεσα στο status quo της δημοσιονομικής λιτότητας και σε μια εναλλακτική προοπτική συμφωνημένης στάσης πληρωμών για το χρέος», όπως αναλύει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «φέτος ήρθε για την ευρωζώνη, η ώρα της αλήθειας» και όπως επισημαίνει «στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις».

Ωστόσο σχολιάζει ότι, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αν και έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν μιλά με ειλικρίνεια όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη. «Όταν υποστηρίζεις της αναδιάρθρωση πρέπει να έχεις και απαντήσεις για το τι θα κάνεις αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», επισημαίνει.

«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo, οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει καταλογίζοντάς του ίσως έλλειψη της αναγκαίας στρατηγικής.

Ο Μίνχαου αναφέρει πως η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος», απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική. Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα ωθείται στο χείλος του γκρεμού.

Η εκτίμηση του ίδιου του αρθρογράφου είναι πάντως πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις