ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα, το ευρώ και η πιθανότητα Grexit στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

Η Ελλάδα, το ευρώ και η πιθανότητα Grexit στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

Στην επόμενη ημέρα των επερχόμενων εκλογών και τις «παρενέργειες» που ενδεχομένως προκαλέσουν στο ευρώ εστιάζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Σε άρθρο με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ευρωζώνη» ο Ντέιβιντ Τσαρλς γράφει στην βρετανική εφημερίδα «The Times» ότι η Μέρκελ πιστεύει ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη μετά από την νίκη της αριστεράς στις επικείμενες εκλογές, έκβαση, εντούτοις, που δεν απειλεί την νομισματική ένωση. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κ. Μέρκελ «υποθέτει ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις», αλλά συμπληρώνει επίσης πως η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Β. Σόιμπλε στέλνουν δυο μηνύματα, το πρώτο προς την Ελλάδα, για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και το δεύτερο προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η ευρωζώνη δεν θα πληγεί σοβαρά από άλλη μία ελληνική κρίση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι συνέπειές τους στην ευρωπαϊκή οικονομία απασχόλησαν και πολλά κινεζικά ΜΜΕ, με την κεντρική κινεζική τηλεόραση CCTV να επικαλείται τον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με τον οποίο Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θεωρούν επικίνδυνη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά μία τέτοια πιθανότητα δεν θα ήταν τόσο δραματική όσο ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Έχουμε αξιοποιήσει το χρόνο που πέρασε, με την έννοια ότι υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε παρόμοια κρίση», δήλωσε στο ρεπορτάζ του σταθμού ο Ραλφ Μπρινχάους, μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αλλά και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα China.org.cn, επικαλούνται σε ανταπόκρισή τους από το Βερολίνο την «προειδοποίηση» του Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτή προέδρου της ΚΟ του CDU/CSU, του κόμματος δηλαδή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ότι εάν χαλαρώσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τότε θα μειωθεί και η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χρεωμένες χώρες της Ευρώπης. «Εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, θα χαλαρώσει η πίεση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες. Και όσο λιγότερη πίεση υπάρχει, τόσο λιγότερες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Στη ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», όπου επικαλούμενη ρεπορτάζ του «AP» σημειώνει: «Ο Fitch ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενδεχόμενο που ίσως υπονομεύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας». Επίσης η Τζόσι Κοξ σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της «Wall Street Journal» παρατηρεί πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω «της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα».

Στην Ισπανία η εφημερίδα «El Pais» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τους Έλληνες με μια έξοδο από την ευρωζώνη» και υπότιτλο «Η Γερμανία θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε ρεπορτάζ του «Der Spiegel» σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ θεωρεί διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ επικαλείται και δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέρμαν σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να τεθεί εκτός ευρώ διότι «μπήκε στη ζώνη του ευρώ μέσω απάτης δίνοντας ψευδή στατιστικά στοιχεία».
Ωστόσο στο ίδιο άρθρο επισημαίνονται και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και συγκεκριμένα του επικεφαλής του αριστερού κόμματος Die Linke, Μπέρντ Ρίξενγκερ, ο οποίος κατηγόρησε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα μέσω απειλών λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές», ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ.

Στη γαλλική «Le Figaro», άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ» επικαλείται το ρεπορτάζ του «Der Spiegel», ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις «ανώνυμου συμβούλου» της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι «Παρά το ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος για μια χώρα έξυπνοι νομικοί θα ξέρουν να βρουν τον τρόπο». Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να δείξει αδιαλλαξία στην απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα της ευρωζώνης αλλά τονίζεται ότι αυτή η «μέγιστη πίεσης στους Έλληνες ψηφοφόρους δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες» και αναφέρει δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Μίκαελ Ροτ (SPD) σύμφωνα με τις οποίες «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλούμε, μέσω δηλώσεων, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, που μπορούν να παρεξηγηθούν».

Σε άρθρο στη «Le Monde» υπό τον τίτλο «Τελικά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβγαζε την Ελλάδα από τον κυκεώνα της αποτυχίας» γίνεται λόγος για δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (εφόσον εκλεγεί), να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει, «Πρώτον, γιατί τα στελέχη του δεν έχουν καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε ανάλογη εμπειρία διαπραγμάτευσης με ξένους αξιωματούχους. Δεύτερον, επειδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θέμα ταμπού στην Ευρώπη και τρίτον, γιατί το τέλος στη λιτότητα που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει εφικτό από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες».

Σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα επιχειρείται μια ανάγνωση της γραμμής που ακολουθεί η Γερμανία σημειώνοντας ότι «Το Βερολίνο δεν αποκλείει μια έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη εάν η χώρα δεν προχωρήσει στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις ή αποφασίσει να μην αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της».
Τέλος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποδίδει εν μέρει την πτώση του ευρώ η βελγική εφημερίδα «L' Echo».

Σχετικές ειδήσεις