ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουντώνει» ο νέος δικομματισμός, στο 65% τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

«Φουντώνει» ο νέος δικομματισμός, στο 65% τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Όπως δείχνουν οι «άτυπες» δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνουν πάνω από 65% του εκλογικού σώματος.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ενόψει των εκλογών της 25ης Γενάρη αναδεικνύεται ένας νέος δικομματισμός, που απειλεί τις ενδιάμεσες πολιτικές δυνάμεις.

Η πόλωση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με βασική ευθύνη και επιλογή του κυβερνώντος σήμερα κόμματος, είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει αθροιστικά τα δύο μεγάλα κόμματα σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 65!

Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις έγκυρων δημοσκόπων, διαβάζοντας τα πρώτα στοιχεία απ' το νέο κύμα ερευνών, που θα καταγράψει με μια σχετική ασφάλεια το προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις εκλογές του 2012 τα δύο πρώτα κόμματα είχαν αθροιστικά συγκεντρώσει γύρω στο 35% το Μάη και γύρω στο 55% τον Ιούνη, επειδή πάλι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δημιουργήθηκε πολωτικό κλίμα.

Τώρα, λένε οι αναλυτές των ερευνών, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμα και το 65% τα δύο πρώτα κόμματα.

Αυτή η αναβίωση ενός δικομματισμού με νέα μεν στοιχεία αλλά πάντως δικομματισμού (αν και πολλοί κάνουν λόγο για διπολισμό) έρχεται να ανατρέψει τις αναλύσεις μετά τις διπλές εκλογές του 2012, ότι ο δικομματισμός τελείωσε...

Όσο κι αν δείχνει περίεργο, αυτή η δυναμική δείχνει να ευνοεί περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι αποτέλεσμα επιλογής της Ν.Δ. η ακραία πόλωση.

Διότι ναι μεν έχει οδηγήσει –πάντα κατά τις εκτιμήσεις δημοσκόπων- σε αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ. και μείωση της υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφοράς, ωστόσο:

• Δεν αποκλείεται –υπό προϋποθέσεις- να βοηθήσει στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό επειδή όσο αυξάνονται αθροιστικά τα ποσοστά του δικομματισμού, τόσο ανεβαίνουν τα ποσοστά και του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε μικρότερο βαθμό απ' τα αντίστοιχα της Ν.Δ., προς το παρόν. Και η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται απ' τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά κυρίως απ' το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των ποσοστών των εκτός βουλής κομμάτων...

Οι αναλυτές των ερευνών επισημαίνουν ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών και θα αυξάνεται η πόλωση μεταξύ των δύο πρώτων, τόσο θα συμπιέζονται ασφυκτικά τα ενδιάμεσα κόμματα, Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛΛ.

Συνεπώς, τονίζουν τα ποσοστά που τους δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να μειωθούν στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Γι' αυτό και δηλώνουν ότι υπάρχει επισφάλεια στην εκτίμηση, ποια κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή!

Το κόμμα που δεν δείχνει να επηρεάζεται τόσο απ' αυτή την πόλωση είναι η Χρυσή Αυγή, που έχει μια συμπαγή εκλογική βάση γύρω στο 5% η οποία δεν μετακινείται εύκολα, μάλλον σχεδόν καθόλου.

Σε ό,τι αφορά στη μάχη μεταξύ Βενιζέλου και ΓΑΠ, θεωρούν ότι είναι παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη για το ποιος θα προηγηθεί. Απαιτείται προς τούτο, λένε, ένα δεύτερο κύμα ερευνών, που θα δείχνει μια παγίωση εκλογικού κλίματος.

Πάντως απ' τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το ΚΙΔΗΣΟ εισπράττει ένα 40% της δύναμής του απ' το ΠΑΣΟΚ, ένα 25-30% απ' Το Ποτάμι, ένα 10% απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο ποσοστό απ' τα άλλα κόμματα, ακόμα και απ' τη Ν.Δ. ένα μικρό ποσοστό, καθώς και απ' τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις