ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Οι αντιδράσεις των ομογενών στην Αυστραλία

Εκλογές 2015: Οι αντιδράσεις των ομογενών στην Αυστραλία

Oι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ομογενείς στην Αυστραλία, γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της, η εφημερίδα The Sydney Morning Herald.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μυαλό τους λέει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την εξουσία υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ, ενώ η καρδιά τους, από την άλλη, πως κάποιος πρέπει να πληρώσει για τα δεινά που περνούν εδώ και πέντε χρόνια οι Έλληνες οι οποίοι δεν έφταιξαν για την οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και θα ανακουφίσει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης. Ο ίδιος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί ομογενείς στέλνουν χρήματα στους δικούς τους στην Ελλάδα, για να τους στηρίξουν.

Ο κ. Παπαστεργιάδης σημειώνει, επίσης, πως υπάρχει αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει δε την ανησυχία του πως η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τους ομογενείς που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και ήδη τα τελευταία χρόνια πληρώνουν υψηλότερους φόρους για τα ακίνητά τους στη «μητέρα πατρίδα».

Εξέφρασε ακόμα την απογοήτευσή του που η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας δεν εφαρμόζεται πλήρως, εκ μέρους της Ελλάδας και ότι δεν επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η συμφωνία με την Αυστραλία για τη χορήγηση τουριστικής βίζας σε νέους με δικαίωμα εργασίας.

Ορισμένοι ομογενείς δηλώνουν στην αυστραλιανή εφημερίδα ότι είναι προσβεβλημένοι από τη ζημιά που έχει κάνει στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή.

Ο ομογενής δικηγόρος του Σίδνεϊ, Νικ Πάπας, παρατηρεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του για τις σχέσεις με τους δανειστές. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει επαρκώς πώς θα εφαρμόσει τα λαϊκίστικα προγράμματά του» υποστηρίζει ο κ. Πάπας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, Νία Καρτέρη, εκφράζει τη βεβαιότητά της πως η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Αυτό θα ήταν τραγικό» επισημαίνει και προσθέτει πως η ίδια θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά το φορολογικό σύστημα την εμποδίζει να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Στο σύνολό του ο αυστραλιανός Τύπος, με σειρά δημοσιευμάτων, αναφέρει πως «φούντωσαν» τα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας καθώς αναμένεται επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις