ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μαντέλης επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens

Ο Μαντέλης επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens

Ο πρώτος πολιτικός που φέρνει πίσω τα «κλεμμένα»

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που ουσιαστικά συναινεί στην επιστροφή περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ) που έλαβε από τη Siemens στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από εκεί στον ειδικό λογαριασμό «επιστροφής κλεμμένων» σε μια προσπάθεια να ελαττώσει την επαπειλούμενη ποινή του η οποία κινείται μεταξύ 10-20 ετών.

Αν και ο πρόσφατος νόμος για την «επιστροφή των κλεμμένων» εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εντούτοις ο Τάσος Μαντέλης με αίτημα του, προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ. Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού) αναφέρουν ότι: «Σύμφωνα με το βούλευμα φέρεται (σ.σ ο Μαντέλης) να έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρώ) Ήδη, όπως λέει, του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Αναφέρει λοιπόν πως προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση»

Δικαστικές πηγές τόνιζαν, πάντως, πως παρά τις εξαιρέσεις του νόμου, το όλο θέμα εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου και πως δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατηγορούμενων. Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια, ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ. Μαντέλη και αντιμετωπίζουν έως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια.

Η δική που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον Νοέμβριο του 2013 αφορά στην υπογραφή της σύμβασης του 1997 με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ. Στη δίκη αυτή το ελληνικό δημόσιο που παρίσταται ως πολιτική αγωγή διεκδικεί 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας.

Ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο 10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε λογαριασμό του Τ. Μαντέλη με την κωδική ονομασία «Α. Rocos» εμβάστηκαν σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει ο συγκατηγορούμενος και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.

Από την πρώτη στιγμή ο πρώην υπουργός Μεταφορών έχει αρνηθεί ότι τα συγκεκριμένα ποσά ήταν μίζα υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για χορηγία της Siemens στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας.

Σχετικές ειδήσεις