ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικήτας Κακλαμάνης: Η κατάρρευση της Υγείας έχει ονοματεπώνυμο!

Νικήτας Κακλαμάνης: Η κατάρρευση της Υγείας έχει ονοματεπώνυμο!

O Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην υπουργός Υγείας και υποψήφιος στην Α΄Αθήνας με τη ΝΔ δεν «μασάει» τα λόγια του. Μιλάει με ανοικτά χαρτιά και αφήνει σαφείς αιχμές κατά των διαδόχων του στο Υπουργείο Υγείας σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr. Ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α΄ Αθηνών υποστηρίζει πως η κατάρρευση του τομέα της Υγείας έχει ονοματεπώνυμο, επισημαίνοντας τη λανθασμένη πολιτική που ασκήθηκε στο υπουργείο Υγείας από το 2006 και μετά, φωτογραφίζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

«ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ» ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΑΣ

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουλαράκο

Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο κ. Κακλαμάνης τάσσεται υπέρ της πρότασης του Newsbomb.gr για παραγωγή γενοσήμων μόνο από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνει σωστή διεργασία για να μην οδηγηθεί η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατηγορούμενη για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τη μάχη των εκλογών, ο πρώην υπουργός τονίζει πως δεν έχει κριθεί και στρέφει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος πάντως αποφεύγει να απαντήσει αν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ σε περίπτωση ήττας την 25η Ιανουαρίου. Σημειώνει ωστόσο πως υπάρχουν στελέχη που ήδη έχουν «αυτοχριστεί» δελφίνοι.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στο Newsbomb.gr.

-Κύριε Κακλαμάνη είμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Όσο περνούν οι μέρες βλέπουμε να ενισχύεται η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση για εκβιαστικά διλλήματα. Εσείς κ. Κακλαμάνη, συμφωνείτε με αυτή την τακτική της ΝΔ; Θεωρείτε ότι έτσι θα συσπειρώσετε τον κόσμο;

Κατ' αρχήν να σας υπενθυμίσω ότι μπήκαμε στη διαδικασία των εκλογών γιατί ο κ. Τσίπρας συνέπραξε με τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο στη μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Μπορεί να μην του αρέσει του κ. Τσίπρα να λέγεται αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ εξ αρχής είχα πει ότι δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές μόνο με το φόβο. Ποτέ ένα κόμμα δεν κέρδισε τις εκλογές μόνο με το φόβο. Ακόμα και αν αυτά που λέει βασίζονται πάνω σε αντικειμενικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, δείτε τι είπε ο κ. Λαπαβίτσας, ο... αστέρας που φέρανε από το Λονδίνο και τον κατεβάζουν υποψήφιο: Ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη του άρεσαν αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρος αν θα βρεθούν οι πηγές για τη χρηματοδότησής τους. Γιατί λοιπόν δεν κινδυνολογεί ο κ. Λαπαβίτσας και κινδυνολογεί η ΝΔ; Εμείς πρέπει να ανοίξουμε την ατζέντα της πολιτικής μας και ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει τι πιστεύει για την εξωτερική πολιτική, τι πιστεύει για τα Σκόπια, τι πιστεύει για το σχέδιο Ανάν 2, τι πιστεύει για το ΝΑΤΟ... Ισχύει αυτό που γράφει η διακήρυξή του ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ; Πρέπει να μας δώσει απαντήσεις για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αν επιμένει στον αφοπλισμό των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις.

"Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της παράταξης μου"

Τι ισχύει για το μεταναστευτικό; Επιμένουν να δώσουν χιλιάδες ιθαγένειες σε οικονομικούς μετανάστες; Δεν μας φτάνει δηλαδή η Θράκη, να δημιουργήσουμε ακόμα μία στην Αθήνα... Η θέση μου είναι, ναι μεν το οικονομικό, αλλά να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα. Όπως η σταδιακή πάταξη της ανεργίας. Οι τρόποι είναι δύο: Τον έναν τον εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς που μίλησε για μείωση της φορολογίας στο επίπεδο του 15%. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με τουλάχιστον μια θέση ανέργου.

-Ακούμε από τα στελέχη της ΝΔ να ασκούν δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις και το πρόγραμμά του. Είμαστε όμως στη δεύτερη προεκλογική εβδομάδα και δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα βουλευτή της ΝΔ να κάνει αυτοκριτική. Δεν έγιναν λάθη; Ο κόσμος είναι στα... κάγκελα και δεν έχουμε δει ένα βουλευτή να κάνει αυτοκριτική.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της παράταξης μου για όσα εξαγγείλαμε και δεν κάναμε και για όσα κάναμε και δεν έπρεπε να κάνουμε. Βεβαίως, κάποια έπρεπε να γίνουν, δύσκολα και αντιδημοφιλή μέτρα, τα οποία ωστόσο έφεραν δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα: την παγίωση της θέσης μας στην Ευρώπη και δεύτερον το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρυσι το αμφισβήτησε η τρόικα αλλά φέτος το αναγνώρισε. Δεν ήταν, επομένως, ψέματα τα όσα έλεγε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά αυτά που δεν έπρεπε να κάνουμε: Εγώ είμαι αστός, είμαι δεξιός και υπέρ της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά όχι της δήμευσης. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο εφαρμόστηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν λάθος και δικαιωθήκαμε από την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς λέγαμε τότε στον Στουρναρα ότι δεν μπορείς να φορολογείς τα ακίνητα με βάση την αντικειμενική αξία που είχαν το 2007.Το ΣτΕ λοιπόν είπε πως ναι μεν ο νόμος είναι συνταγματικός αλλά με την προϋπόθεση να φορολογείς με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Γι αυτό και ο Σαμαράς εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ.


-Πιστεύετε ότι θα σας τιμωρήσει ο λαός για τη μη τήρηση καμίας ουσιαστικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2012;

Το λαό δεν πρέπει να τον φοβάσαι, πρέπει να τον σέβεσαι. Βασική προϋπόθεση για να τον σέβεσαι είναι να του λες την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή είναι σκληρή. Αυτό είναι το λάθος που έκανε η ΝΔ, δεν είπε στον κόσμο γιατί αυτά που κάναμε δεν τα είχαμε πει στην αρχή και αυτά που είχαμε πει δεν τα κάναμε.

-Σε προσωπικό επίπεδο; Για το φεύγω - επιστρέφω στη Νέα Δημοκρατία;

Δεν έφυγα εγώ από τη ΝΔ. Με διέγραψαν γιατί αρνήθηκα να ψηφίσω συγκεκριμένο νομό. Στον οποίο νόμο μέσα ήταν η οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. Και τώρα η οριζόντια μείωση των συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή. Εξ ου και με επανέφεραν. Εγώ δεν πήγα σε κανένα άλλο κόμμα, με διέγραψαν και με επανέφεραν. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας για να τονίσω και κάτι ακόμα. Μιλάει ο Τσίπρας για ανάπτυξη. Στην Αθήνα ένα αναπτυξιακό έργο πήγε να γίνει τα τελευταία χρόνια, η διπλή ανάπλαση. Δεν ήταν μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη. Ήταν έργα υποδομής στη χαβούζα του Βοτανικού, ήταν το πράσινο που θα γινόταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εφόσον παραδίδαμε το σύγχρονο γήπεδο και μαζί 3.000 θέσεις εργασίας για 3 χρόνια και 1.000 μόνιμες μετά. Και τώρα οι ίδιοι κάτ' επάγγελμα οικολόγοι κάνουν το ίδιο με το γήπεδο της ΑΕΚ.

-Κύριε Κακλαμάνη ήσασταν υπουργός Υγείας. Ποιος θεωρείτε ότι ευθύνεται για την καταστροφή της Υγείας των Ελλήνων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις;

Κατά την άποψή μου ήταν άλλο πράγμα οι δεσμεύσεις και άλλο πράγμα η λάθος πολιτική που ακολουθήθηκε. Μπορώ να σας παραπέμψω στην έκθεση του εισαγγελέα Φλωρίδη, που είχε τοποθετηθεί κατά της διαφθοράς. Δείτε τι δαπάνες υπήρχαν επί των ημερών μου, τι παροχές και που πήγαν οι δαπάνες από το 2006 που έφυγα μέχρι το 2010.Εκει έπρεπε να πέσει το βάρος του ελέγχου. Ευχαριστημένος 100% δεν ήταν κάνεις... αλλά ρωτήστε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αν ήταν μαζί μου ευχαριστημένοι.

Το λάθος ξεκίνησε από το Λοβέρδο και συνεχίστηκε. Πήγαν να κάνουν μονοπώλιο μια παγκόσμια πολυεθνική την TEVA. Η συγκεκριμένη εταιρεία επειδή είναι παγκόσμια και πανίσχυρη, πέρα από το ότι παράγει τα φάρμακα σε χώρες με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο, έχει τη δυνατότητα και να πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά και να αντέξει σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ποια ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αντέξει έτσι; Έχουν μείνει 6-7 οι σοβαρές και μεγάλες. Έχουν όμως 15.000 εργαζόμενους.

Νομίζετε ότι αυτά τα λέω γιατί φοβάμαι μην πεινάσει ο Γιαννακοπουλος, ο Τρύφων και οι άλλοι; Όχι. Αλλά μιλάμε για 15.000 οικογένειες. Εδώ δεν μας φταίει καμία τρόικα. Η τρόικα είπε περιορίστε τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μας υπέδειξε τον τρόπο. Άρα λοιπόν για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται αυτή που άσκησαν εξουσία στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια. Δείτε ποιοι ήταν υπουργοί και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Δεν έχουν καταλάβει ότι η επένδυση στην υγεία φέρνει χρήματα.

"Τα ελληνικά γενόσημα είναι εξαιρετικής ποιότητας"

-Συμφωνείτε κ. υπουργέ με την πρόταση του Newsbomb, που έτυχε και ευρείας αποδοχής από φορείς του φαρμάκου και άλλων παραγόντων της Υγείας, για την κυκλοφορία γενοσήμων που παράγονται μόνο από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες;

Ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι εξαιρετικής ποιότητας εγώ το ξέρω από την εποχή που ήμουν γιατρός. Και θα πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί, κατά προτεραιότητα, σιωπηλά, να τα γράφουν. Γιατί επίσημη θέση θα πέσει στην ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πλην όμως, δεν χρειάζεται να βγει επίσημη ντιρεκτίβα με υπουργική απόφαση. Χρειάζεται σωστή διεργασία σιωπηλά. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μου επιβάλει κάνεις να υπογράφω γενόσημο της TEVA και όχι μιας ελληνικής εταιρείας. Γιατρός είμαι, ο, τι θέλω γράφω. Αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει δια νόμου γιατί θα προσφύγουν και θα το χάσουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να μην χάσουμε την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

-Υποψήφιος στην Α' Αθηνών. Για 7η φορά υποψήφιος και ίσως η δυσκολότερη. Γιατί να ψηφίσει ο λαός Νέα Δημοκρατία κ. Κακλαμάνη; Το κόμμα σας δεν κατάφερε να κλείσει καν τη διαπραγμάτευση. Από το μνημόνιο δεν βγήκαμε. Γιατί να σας δώσει ακόμα μια φορά την ψήφο του ο λαός;

Για μένα η δυσκολότερη εκλογική μάχη ήταν το 2000, όταν επέστρεψα στη ΝΔ από την Πολιτική Άνοιξη. Τότε, οι άσπονδοι φίλοι μου στη ΝΔ έλεγαν «μην ψηφίσετε τον προδότη»... Πράγματι, σήμερα οι δημοσκόπησης δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα φαβορί, ξέρετε, στο τέλος την πατάνε. Εγώ έχω μάθει να μάχομαι, πρώτα για την παράταξη μου και μετά για μένα. Πάρα τα λάθη και πάρα τις παραλείψεις, όπως για παράδειγμα ότι αφήνουμε τον Παπανδρέου να μας κουνάει και το δάχτυλο, αντί να τον οδηγήσουμε σε εξεταστική για το μνημόνιο, ο λαός πρέπει να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία για τη σταθερότητα.

-Υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τόσο για την προσχώρηση της κ. Γκερέκου, όσο και για τις επιλογές στο Επικρατείας, με τους Φορτσάκη και Βασίλη Οικονόμου. Θεωρείτε ότι είναι οι ιδανικές επιλογές για ένα ψηφοδέλτιο νίκης;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στον κ. Φόρτσακη υπήρξαν αντιδράσεις γιατί ήταν νεοεκλεγμένος πρύτανης και είχαν επενδύσει πάνω του. Ο ίδιος πάντως είναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος που έχει δουλέψει στη ζωή του εντός και εκτός πανεπιστημίου. Όσον αφορά τον κ.Οικονόμου, δεν είμαι αντίθετος με τη διεύρυνση αλλά αν υποτεθεί το γεγονός ότι ο Οικονόμου μπορεί να φέρει στη ΝΔ τις ψήφους από την Κέντροαριστερά, ιδού πεδίον λαμπρό για να κατέβει υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής με σταυρό.

-Είναι, κ. Κακλαμάνη, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Νέα Δημοκρατία;

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατά βάση μου άρεσε. Δηλαδή, λίγοι γνωρίζουν την Νίκη Κεραμέως. Εγώ όμως όταν έψαξα να βρω ποια είναι, είδα ότι είναι μια νέα γυναίκα 34-35 ετών που έχει δουλέψει στη ζωή της και έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές. Άσχετα με το γεγονός ότι η οικογένειά της ιδεολογικά ανήκει στη ΝΔ, είναι ένας άνθρωπος που τιμάται γι' αυτό που κάνει. Ξέρετε, γράφουν καμιά φορά ότι στη Βουλή είναι τόσοι γιατροί, τόσοι δικηγόροι κλπ... λάθος! Πρέπει να λένε τόσοι πτυχιούχοι ιατρικής, τόσοι πτυχιούχοι νομικής κ.ο.κ.. Γιατρός γίνεσαι όταν έχεις κάνει και καμιά 10ρια χρόνια εφημερία στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και δικηγόρος όταν έχεις ανεβοκατέβει καμιά 500ρια φορές τα σκαλιά του Εφετείου.

Γι' αυτό λοιπόν οι ψηφοφόροι να προσέξουν πάρα πολύ το πρόσωπο που θα ψηφίσουν. Υπάρχουν ανεπάγγελτοι, υπάρχουν άεργοι, υπάρχουν γόνοι. Να μην παραπονιούνται την επόμενη μέρα για την ποιότητα της Βουλής. Σε αυτή τη Βουλή που φεύγει, υπήρχαν 187 νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Ήταν η μεγαλύτερη ανανέωση μετά το 1974! Θελω να πω ότι αν η ανανέωση δεν συμβαδίζει με την ποιότητα, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερη από τις παλιότερες γενιές πολιτικών.

-Αν τελικά κ. Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την εκλογική μάχη. Είστε διατεθειμένοι να καθίσετε με τον Τσίπρα στο τραπέζι του διαλόγου για μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Κατ' αρχήν άλλο συζητώ και άλλο συνεργάζομαι. Το δεύτερο δεν υπάρχει, μας χωρίζει χάος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, οι παλιοί Αριστεροί λένε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει όσα υπόσχεται θα καταστραφεί η Ελλάδα. Και αν δεν τα εφαρμόσει θα καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας εξάλλου είπε ότι με τους μόνους που θέλει να συνεργαστεί είναι το ΚΚΕ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά κανένας από αυτούς δεν θέλει τον Τσίπρα. Ποια είναι επομένως η λύση; Ξανά εκλογές; Ζητάει μόνο αλαζονικά να βγει αυτοδύναμος.

-Ποιους θεωρείτε συνομιλητές της ΝΔ την επομένη των εκλογών;

Εκτιμώ κατ' αρχάς ότι ο κ. Παπανδρέου πολύ δύσκολα θα μπει στη Βουλή, όπως και ο Καμμένος που έσπευσε να πει ότι θα συνεργαστεί με τον Τσιπρα. Εγώ βέβαια το εύχομαι, για συναισθηματικούς λόγους να μπουν οι ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή.

Εμείς στη ΝΔ θα συνεργαστούμε με κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Όπως το Ποτάμι, που η θέση σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Αλλά σε περίπτωση νέας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχτούμε να κάνει ξανά κουμάντο το 5%. Τέτοιου είδους συνεργασία εγώ δεν μπορώ να τη στηρίξω.

Αν η ΝΔ ηττηθεί, τίθεται θέμα ηγεσίας; Ποιον θεωρεί ο Νικήτας Κακλαμάνης ικανό να καθίσει την επόμενη μέρα στον προεδρικό θώκο της Συγγρού;

Όταν εγώ δίνω μάχη προεκλογικά τέτοια ενδεχόμενα τα βγάζω από το κεφάλι μου. Εγώ δίνω μάχη σκληρή, ιδεολογική μέχρι τέλους. Πάντως, αν ηττηθούμε θα είναι μια δύσκολη στιγμή για την παράταξη. Και παράταξη δεν είναι οι λίγοι και επώνυμοι αλλά οι πολλοί και ανώνυμοι. Η παράταξή θα ζήσει και θα βρει το δρόμο της. Όταν κερδίζει ένα κόμμα όλοι μας είμαστε πατέρες της νίκης. Όταν όμως χάνει όλοι αναζητούμε τον έναν. Οι ευθύνες βέβαια δεν είναι ποτέ οριζόντιες, είναι κάθετες.

Εγώ λοιπόν τέτοια θέματα πρώτα τα συζητώ μέσα στα θεσμικά όργανα του κόμματος και μετά βγαίνω να μιλήσω δημόσια. Τέτοια λάθη εγώ δεν κάνω. Αυτά τα κάνουν κάποιοι νεοσσοί που έχουν ήδη «αυτοχριστεί» δελφίνοι. Έχω μετρήσει μέχρι στιγμής 8, εκ των οποίων οι 6 με έχουν πάρει και τηλέφωνο. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε και ονόματα.

Σχετικές ειδήσεις