ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις και πιέσεις στον Κ. Καραμανλή για συγκρότηση «νέας παράταξης»!

Προτάσεις και πιέσεις στον Κ. Καραμανλή για συγκρότηση «νέας παράταξης»!

Με συμμετοχή και Καμμένου, Ζώη, Τζιτζικώστα και άλλων

Έχει ξεσηκωθεί η βάση της παράταξης απ' την ακροδεξιά πορεία του Σαμαρά!

Η όλο και περισσότερο εντεινόμενη ακροδεξιά στροφή του Αντ. Σαμαρά, που έχει αλλοιώσει πλήρως τη φυσιογνωμία της παράταξης που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής και τίμησε ο Κ. Καραμανλής τόσο σαν αρχηγός της Ν.Δ. όσο και σαν πρωθυπουργός (ποιος, για παράδειγμα, δεν θυμάται την ιστορική του αποστροφή ότι «εγώ δεν συνομιλώ ούτε συνεργάζομαι με τα άκρα», όταν είχε ερωτηθεί για τον Γ. Καρατζαφέρη...) έχει προξενήσει τεράστιες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και της παράταξης.

Και μπορεί μεν λόγω προεκλογικής περιόδου αυτές οι αντιδράσεις να μην εκφράζονται δημόσια (αν και ορισμένα κομματικά στελέχη βγάζουν διακριτικά την αντίθεσή τους στο αποκρουστικό πρόσωπο που εμφανίζει το ιστορικό κόμμα...), ωστόσο μετά τις εκλογές οι εξελίξεις θα τρέξουν.

Και υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να είναι ραγδαίες.

Αν δηλαδή ο Σαμαράς δεν πετύχει ένα διαχειρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα, τότε όχι απλώς θα αμφισβητηθεί, αλλά θα εξελιχθεί – όπως όλοι σχεδόν πιστεύουν- μια ενδοπαραταξιακή εξέγερση.

Ακριβώς γι' αυτό ο τωρινός αρχηγός της Ν.Δ. παλεύει με κάθε τρόπο να ελέγξει την Κ.Ο. που θα προκύψει απ' τις εκλογές της 25ης Γενάρη.

Ωστόσο σε περίπτωση –επαναλαμβάνουμε- που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι διαχειρίσιμο, τότε το πολιτικό κλίμα που εν δυνάμει θα δημιουργηθεί δεν θα υπακούει σε εσωκομματικούς συσχετισμούς, αλλά θα ανατρέψει στο διάβα του και συσχετισμούς και ισορροπίες. Πολύ περισσότερο που η γαλάζια βάση δείχνει να έχει ξεσηκωθεί και να είναι «στα κάγκελα» εξαιτίας της αλλοίωσης της ιστορικής φυσιογνωμίας της παράταξης.

Ήδη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αρκετά στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις για μια μάχη διαδοχής.

Ωστόσο και σε κάθε περίπτωση ο καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων στη Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι άλλος απ' τον Κ. Καραμανλή.

Και μόνο να έβλεπε κάποιος την «ταραχή» των οπαδών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα «ήρθε η ώρα του Καραμανλή», την έως και λυτρωτική αποδοχή του πρώην πρωθυπουργού, θα διαπίστωνε εύκολα ότι μόνο ο Καραμανλής θα μπορούσε να συσπειρώσει ξανά την κατακερματισμένη παράταξη και να την οδηγήσει στα δύσκολα μετά από μια εκλογική ήττα αλλά κυρίως μετά απ' τη μεγάλη δοκιμασία στην οποία την έχει υποβάλλει ο διάδοχός του.

Θεωρείται δεδομένο, ότι αν ο Καραμανλής αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, τότε όλοι θα συμπορεύονταν μαζί του βάζοντας στην άκρη τις όποιες φιλοδοξίες τους, μπροστά στο πρόταγμα σωτηρίας της παράταξης.

Όπως επανειλημμένα σας έχει ενημερώσει το Newsbomb.gr, ο ίδιος ο Καραμανλής σε κρούσεις που κατά καιρούς του έχουν γίνει, έχει εκφράσει την άρνησή του να ηγηθεί ενός κόμματος με φθαρμένα χαρακτηριστικά. Άλλωστε τονίζει σε συνομιλητές του, ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί εκ νέου με την «τρέχουσα» κομματική ζύμωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αποκλειστικές μας πληροφορίες, την τελευταία περίοδο πολλά ανώτατα, ανώτερα και μεσαία στελέχη της Ν.Δ. υπογραμμίζοντάς του ότι του μεταφέρουν τη βροντερή απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της βάσης της Παράταξης του έχουν προτείνει:

Να ηγηθεί προσπάθειας συγκρότησης όχι ενός κόμματος με φθαρμένα υλικά, αλλά μιας νέας Παράταξης, που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν –για λόγους σχετιζόμενους με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παράταξης που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής- αποχωρήσει απ' το κόμμα του Σαμαρά, έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοδευτικό πρόσημο.

Σε αυτά τα πλαίσια, υπογραμμίζουν, αν αναληφθεί μια τέτοια υγιής πρωτοβουλία, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιστρέψουν σε αυτή την Παράταξη στελέχη σαν τον Π. Καμμένο, τον Χρ. Ζώη, τον Απ. Τζιτζικώστα, τον Β. Πολύδωρα και άλλους πολλούς που έχουν αποχωρήσει.

Τα όσα δηλαδή λέγονται και γράφονται περί νέου κόμματος με διάφορες ονομασίες (π.χ. «Νέα Ελλάδα») δεν έχουν βάση. Αυτό που ισχύει είναι η πρόταση που προαναφέραμε, για συγκρότηση μιας νέας Παράταξης.

Αυτό που επίσης γνωρίζουμε, είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει δώσει απάντηση σε αυτή την πάνδημη πρόταση.

Αλλά προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν απ' τα μηνύματα της κάλπης της 25ης Γενάρη...

Σχετικές ειδήσεις