ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Κουτσούμπας: Τα μνημόνια θα συνεχίσουν να «ματώνουν» το λαό

Εκλογές 2015 - Κουτσούμπας: Τα μνημόνια θα συνεχίσουν να «ματώνουν» το λαό

Σφοδρή επίθεση σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (19/1) στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά.

«Την επόμενη ημέρα των εκλογών, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, το πιθανότερο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι παρών όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ και θα συνεχίζουν να ματώνουν το λαό τα μνημόνια με το ίδιο ή άλλο όνομα, με παλιά και νέα μέτρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα τελειώνουν και καταργούν το μνημόνιο, δεν λένε κουβέντα για τη σύμπλευσή τους με το μνημόνιο των μνημονίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Ο κ. Κουστούμπας επισήμανε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά είναι πολιτική της ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝασπισμός/ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις συνέπειες πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία, τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, οι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών στο εμπόριο, τις μεταφορές και την αλιεία. Αρνητικές συνέπειες υπάρχουν, ακόμα, όπως σημείωσε, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και στην άμυνα της χώρας.

Τόνισε, δε, ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν μειωθεί κατά 30% οι θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 45%, ενώ οι παντός είδους ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς και συνθήκες δουλειάς «γαλέρας», είναι γεγονός για εκατοντάδες λιμενεργάτες.

Αναφερόμενος στην άρση του «καμποτάζ», βάσει του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, ο επικεφαλής του ΚΚΕ επισήμανε ότι παρά τα λεγόμενα των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των εσόδων της χώρας από τη διέλευση των τουριστών, «τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως στα κρουαζιερόπλοια ελληνικών συμφερόντων πάνω από 12.000 Έλληνες ναυτεργάτες αντικαταστάθηκαν με φθηνότερους, σταματώντας τη συνεχή σε ετήσια βάση ροή μεγαλύτερων - πολλαπλάσιας αξίας - εσόδων για τους ναυτεργάτες και γενικότερα τις λαϊκές οικογένειες στη χώρα μας».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι η κατάργηση του «καμποτάζ» και η όξυνση του ανταγωνισμού στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές ώθησαν τη συγκεντροποίηση και τη δημιουργία τριών ναυτιλιακών ομίλων που συγκεντρώνουν στα χέρια τους περίπου το 90% των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα «αυξήσεις-φωτιά» στα εισιτήρια και τα οχήματα, μείωση της συχνότητας των δρομολογίων «αφήνοντας τα νησιά απομονωμένα στη μοίρα τους» και συνολική χειροτέρευση της κατάστασης των ναυτεργατών και των εργαζόμενων στον κλάδο.

«Και την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιδοτούσαν τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με κρατικά κονδύλια για τις "άγονες γραμμές", εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό στο 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2002 - 2014. Αυτή τη θέση στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για τη χρηματοδότηση των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, μέσα από τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα)», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη ναυτική τραγωδία του «NORMAN ATLANTIC», τόνισε ότι αυτή ανέδειξε πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχει για κίνητρο το κυνηγητό του κέρδους, δεν συμβιβάζεται με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Σημείωσε, δε, ότι τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγώνων των ναυτεργατών που με κάθε ευκαιρία συκοφαντούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε «εξαλλοσύνες».

Ακολούθως, είπε ότι οι δεσμεύσεις της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα θέλει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν στη συρρίκνωση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας με οδυνηρές συνέπειες για τις παραγωγικές δυνάμεις της και τους εργαζομένους, την ώρα που «οι Έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια, κτίζουν εκατοντάδες καράβια στα ασιατικά ναυπηγεία».

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, οι Έλληνες εφοπλιστές «είχαν ναυπηγήσει σε ασιατικά ναυπηγεία 174 πλοία, αξίας 6,25 δισ. δολαρίων, ενώ αγόρασαν από "2ο χέρι" 309 πλοία αξίας 7,3 δισ. δολαρίων», προσθέτοντας: «8,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από ελληνικές τράπεζες στις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, για την αγορά πλοίων που ναυπηγούνται στη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και αλλού».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τα λεγόμενα των εφοπλιστών πως για την ανεργία «στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (Περάματος), στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στη Σύρο, φταίνε τα ταξικά συνδικάτα και οι αγώνες», ενώ γνωρίζει (ο ΣΥΡΙΖΑ) το κλείσιμο δεκάδων ναυπηγείων και τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων μεταλλεργατών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξαιτίας της στρατηγικής της ΕΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Αφού επισήμανε ακόμα ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ΕΕ, ενώ «επικαλούνται τον Ντράγκι, τον Ολάντ, τον Ρέντσι, για να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μπαμπούλας, απλά ζητάει ότι ζητούν και άλλες κυβερνήσεις ή τμήματα του κεφαλαίου στην Ευρώπη εξ ονόματος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή τσακίζουν τους λαούς και τα δικαιώματά τους», o γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε ότι την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει «από χέρι» αντιλαϊκή κυβέρνηση, απέναντι στην οποία χρειάζεται μια δυνατή, μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, «μια δύναμη ελπίδας, αποκάλυψης, ενημέρωσης, διαφώτισης και κινητοποίησης του λαού, που μπορεί να υπάρξει με ένα ισχυρότερο ΚΚΕ και όχι με κόμματα αμφιλεγόμενα και επικίνδυνα για το λαό».

«Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ»

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή (19/1) του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα πει ένα μεγάλο «όχι» στα κόμματα που κυβέρνησαν ως τώρα, χαρακτηρίζοντας «τελειωμένη υπόθεση» τη ΝΔ και τα «δύο ΠΑΣΟΚ».

Αφού εκτίμησε, δε, ότι πρώτο κόμμα και πιθανόν αυτοδύναμο θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ», προσθέτοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταλάβει την τρίτη θέση και εν πάση περιπτώσει παλεύει με αξιώσεις για την κατάληψή της, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ ουδέποτε έθετε αριθμητικά εκλογικά κριτήρια.

Ερωτηθείς για το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του κόμματος «που όλοι αναγνωρίζουν ότι παλεύει για το δίκιο του λαού», μετά από 66 μήνες λιτότητας, απάντησε ότι τα εκφοβιστικά διλλήματα είναι τρομακτικά, αναπτυσσόμενα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ανεβασμένων τόνων «χωρίς διαφοροποιήσεις στα προγράμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)», θολούρας και ανάγκης του λαού να «ακουμπήσει κάπου» με το όλο κλίμα να επιβαρύνεται από την υποχώρηση του εργατικού κινήματος και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στην παρατήρηση αν υπάρχει «μοντέλο διακυβέρνησης» που να προτείνει το ΚΚΕ ως πρότυπο, είπε ότι ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και στο κίνημά του, σκεπτόμενος την Κυριακή των εκλογών ότι δεν αρκεί να «φύγουν αυτοί», αλλά και ποιος θα έλθει.

Σε ερώτηση για στήριξη ή ανοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι καταρχάς πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση όταν όλοι παλεύουν για μια «θεσούλα σε κυβερνήσεις που θα διαχειριστούν το χρέος και θα προχωρήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Το να προβάλλεται η επίλυση σε ένα «ζητηματάκι» συνιστά κοροϊδία, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει να λύσει ένα «ζητηματάκι», αλλά θα είναι αντιμέτωπη με τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. «Από τη θέση της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ μπορεί να μην ενσωματωθεί, μπορεί να αντέξει και να πιέσει στην κατεύθυνση της ανάκτησης των λαϊκών απωλειών και της κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων (του μνημονίου), για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα». τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ στη Βουλή θα ψηφίσει όποιον φιλολαϊκό νόμο κατατεθεί, διευκρίνισε ότι αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα από τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση «από χέρι αντιλαϊκή».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε, τέλος, ότι όσο αδυνατίζει το ΚΚΕ, είναι αδύνατος ο λαός, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ισχυροποίησης του κόμματος ως «δύναμης ελπίδας και εγγύησης για να πιέσουμε και να λύσουμε ζητήματα».

Σχετικές ειδήσεις