ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Σ. Τσιμπόγλου: Μόνο το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εφοπλιστική επιθετικότητα

Εκλογές 2015-Σ. Τσιμπόγλου: Μόνο το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εφοπλιστική επιθετικότητα

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά μιλά στο Newsbomb.gr για την ανάγκη απάντησης στην εφοπλιστική επιθετικότητα, μέσω και της ενίσχυσης του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών και γενικότερα του εργαζόμενου λαού».

Το 90% των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι συγκεντρωμένο σε τρεις ομίλους, η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών έχει χειροτερεύσει με ταυτόχρονες αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων και η εφοπλιστική επιθετικότητα σε σύμπνοια με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερε νέα αντι-ναυτεργατικά μέτρα.

Συνέπεια αυτών των μέτρων ήταν οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο, οι δραματικές περικοπές στους μισθούς, η μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και εντατικοποίηση της δουλειάς, η καταστολή και οι διώξεις ενάντια σε απεργούς ναυτεργάτες. Ο κ. Τσιμπόγλου σημειώνει δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τα επιχειρήματα των εφοπλιστών.

Συνέντευξη στη Διονυσία Προκόπη

Γιατί κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών;

Γιατί η μοναδική δύναμη που δίνει τη μάχη μαζί τους εργάτες, τους εργαζόμενους είναι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών και γενικότερα του εργαζόμενου λαού.

Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται στην εφοπλιστική επιθετικότητα, αντιστέκεται σε κάθε αντιναυτεργατικό μέτρο, συγκρούεται με τις επικίνδυνες αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κομμένες και ραμμένες στην προώθηση των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Δυνατό ΚΚΕ, για να αναγεννηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να συγκροτηθεί και να δυναμώσει η κοινωνική λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Για να βάλουμε γερές βάσεις , να ανοίξουμε το δρόμο για την εργατική – λαϊκή εξουσία και διακυβέρνηση, τη μοναδική λύση υπέρ του λαού, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη λαϊκή ευημερία, με την εργατική τάξη, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, τη σοσιαλιστική προοπτική.

Δυνατό ΚΚΕ, για να μην περάσει η εξαπάτηση του λαού, να μην εγκλωβιστεί στη μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβερνητική λύση, στη μία ή την άλλη διαχειριστική εκδοχή που υπηρετεί τα μονοπώλια, να συγκροτηθεί μια ισχυρή εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση.

Να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση για να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να δεχθεί πλήγμα ο εργασιακός μεσαίωνας, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο των εργατοϋπαλλήλων, τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, για να ανακτηθούν οι απώλειες από την κρίση κι αυτό θα το δει ο λαός στην πράξη, η επιλογή του θα δικαιωθεί.

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί παλεύει ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και πολέμους που γίνονται ή προετοιμάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια σε όσους κοροϊδεύουν ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια για το λαό.

Δυνατό ΚΚΕ γιατί παλεύει για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Να πάψει η Ελλάδα να συμμετέχει και να στηρίζει στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος λαών.

Δυνατό ΚΚΕ για να αναμετρηθούμε με την κρατική και εργοδοτική καταστολή, για να απομονωθεί και να ηττηθεί η φασιστική ιδεολογία και δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Τι θα πρέπει να αποτελέσει το κριτήριο ψήφου για τους πολίτες, παρόλο που η πλειονότητα ψηφίζει για εναλλαγή στην κυβέρνηση;

Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα του λαού.

Μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί αποφασιστικά την ανάκτηση των απωλειών , την ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων , την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, δωρεάν υγεία-πρόνοια παιδεία, την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων.

Μόνο το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το χρέος γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός.

Αυτά πρέπει να σκεφτούν καλά οι εργαζόμενοι.

Εκπροσωπείτε έναν κλάδο, οι εργαζόμενοι του οποίου έχουν απέναντί τους το ισχυρό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που προστατεύεται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Ποια πλήγματα έχουν δεχθεί τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών το τελευταίο διάστημα, κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και πώς αυτά μεταφράζονται σε κέρδη για τους εφοπλιστές;

Η κατάργηση του «Καμποτάζ» και η όξυνση του ανταγωνισμού στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές έδωσαν ώθηση στη συγκεντροποίηση και τη δημιουργία τριών ναυτιλιακών ομίλων, που έχουν στα χέρια τους το 90% περίπου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η εφοπλιστική επιθετικότητα χειροτέρευσε τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών -αυξήσεις φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων και των οχημάτων και μείωση της συχνότητας των δρομολογίων των πλοίων- περιορίζοντας δραματικά την πρόσβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες για τη λαϊκή οικογένεια, τους νησιώτες εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Χειροτέρευσε η κατάσταση των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων στον κλάδο -μαζικές απολύσεις, δραματικές περικοπές στους μισθούς, μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και εντατικοποίηση της δουλειάς, καταστολή, πολιτική επιστράτευση, διώξεις ενάντια σε απεργούς ναυτεργάτες.

Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη ναυτιλία, οι οποίες επικεντρώνονται μάλλον στην ακτοπλοΐα, επαρκούν για να βελτιωθεί η θέση των ναυτεργατών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, για να περάσουν οι αντεργατικές θέσεις μέσα στο λαό. Αθωώνει την ΕΕ βγάζοντας λάδι την αντεργατική της πολιτική, κρύβει ότι έχει ψηφίσει μια σειρά αντεργατικές ρυθμίσεις.

Υιοθέτησε τα επιχειρήματα των εφοπλιστών, χαρακτηρίζοντας «εξαλλοσύνες» τους αγώνες των ναυτεργατών. Ότι για την ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στη Σύρα, φταίνε τα ταξικά συνδικάτα και οι αγώνες, ενώ γνωρίζει ότι η στρατηγική της ΕΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων ναυπηγείων με μαζικές απολύσεις - εκατοντάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί τους κυβερνητικούς θώκους - χαλίφης στη θέση του χαλίφη - από τη μια παραπλανεί και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και από την άλλη δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί, μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, δηλαδή τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή, στα λιμάνια, οι ναυτεργάτες, ο λαός που ζει τόσα χρόνια την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, ο κάθε εργάτης που βλέπει για κάθε πρόβλημα δίπλα του τους κομμουνιστές, καλείται να αξιοποιήσει τις εκλογές στις 25 Γενάρη και να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτή η επιλογή αντιστοιχεί στα συμφέροντα, δίνει δύναμη στον αγώνα των εργαζομένων.

Σχετικές ειδήσεις