ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Πρωτοσέλιδο στη Liberation o Τσίπρας – «Φέρνει άνεμο αλλαγής»

Εκλογές: Πρωτοσέλιδο στη Liberation o Τσίπρας – «Φέρνει άνεμο αλλαγής»

Εκτενές αφιέρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της, δημοσιεύει η «Liberation».

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές 2015, η γαλλική εφημερίδα υμνεί τον «μέλλοντα πρωθυπουργό», κάνοντας ειδική αναφορά στον αέρα αλλαγής και ανατροπής που μπορεί να φέρει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. «Ο άνεμος πανικού δεν υπάρχει πια. Γύρισε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», είναι η ηχηρή απάντηση (και των Γάλλων) στην κινδυνολογία της συγκυβέρνησης.

Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ και οι Financial Times!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός 15 κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, είναι φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Μια νέα προοπτική για τους υπερχρεωμένους της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρώτο της θέμα η Liberation και συνεχίζει:
«Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο: Τους Financial Times - την εφημερίδα που διαβάζουν οι χρηματιστές του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης - οι οποίοι δημοσίευσαν δεκάδες άρθρα δίνοντας βήμα σε πολλά στελέχη του κόμματος, αλλά και σε πολλούς αναλυτές που είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο τους μάλιστα άρθρο, οι FT φιλοξενούν 18 διάσημους οικονομολόγους, οι οποίοι γράφουν από κοινού με τίτλο «Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα».

Η αγωνία για την επιβίωση του καπιταλισμού

«Αυτή η στροφή των Financial Times κάνει τον Γιάννη Βαρουφάκη να χαμογελάει», υποστηρίζει ακολούθως η Liberation, επικαλούμενη δηλώσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι FT εκφράζουν την αγωνία του καπιταλισμού να επιβιώσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης κάνοντας αναφορά στον δημοσιογράφο (των FT) Wolfgang Munchau, ο οποίος έγραψε ότι «Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μόνα κόμματα που μιλάνε σοβαρά για την κρίση στην ευρωζώνη».

«Δεν το έκανε επειδή τον χαροποίησε, αλλά γιατί κατάλαβε ότι οι θέσεις μας δεν είναι αριστερίστικες, αλλά απλά λογικές. Εμείς δεν ζητάμε παραπάνω χρήματα. Αντίθετα, μας έδωσαν πάρα πολλά! Έπεσαν όμως σε μια μαύρη τρύπα. Εμείς θέλουμε λιγότερα χρήματα αλλά σε συνθήκες που θα επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει», εξηγεί ο Γιάννης Βαρουφάκης, «καθισμένος μέσα στο διαμέρισμά του στους πρόποδες της Ακρόπολης και μακριά από το πλήθος της δημοσιότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Liberation.

Ο άνεμος πανικού γύρισε… υπέρ του!

«Ο άνεμος γύρισε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που το κατηγορούσαν συνδέοντάς το με τους χίπηδες. Ένα κόμμα που στεγάζει 15 μορφώματα από την ακροαριστερά ως τους οικολόγους. Εδώ και καιρό αυτό το κόμμα έπαιρνε μόνο 4,6%. Την Κυριακή όμως θα κληθεί να κάνει κυβέρνηση έχοντας πάρει 32%-35% των ψήφων. Και αν ορισμένοι ακόμα ανησυχούν, κάνοντας λόγο μέχρι και για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο άνεμος πανικού που κυριαρχούσε τις εκλογές του 2012 δεν υπάρχει πια», συνεχίζει το αφιέρωμα της εφημερίδας, για να δώσει ξανά το λόγο στον Βαρουφάκη:

«Πρέπει να αντιδράσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξέροντας ότι οι αντίπαλοί μας θα παίξουν την τακτική της καμένης γης. Εγώ δεν εμπιστεύομαι πια την Ευρώπη. Δεν είναι ακόμα έτοιμη να παραδεχθεί τα λάθη της. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών πολλοί συμφωνούν μαζί μου. Και μετά, μόλις επιστρέφουν στις συσκέψεις, νομίζεις ότι γύρισαν στη βουβαμάρα. Σιωπή. Η τελευταία μας ελπίδα ωστόσο είναι να μπορέσει κάποιος επιτέλους να πει δημόσια μια διαφορετική άποψη. Τότε οι γλώσσες θα λυθούν και θα είναι και η τελευταία ελπίδα για την Ευρώπη αν δεν θέλει να καταρρεύσει σαν τη Σοβιετική Ένωση. Πρέπει να παλέψουμε», υποστηρίζει…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις