ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, θα διαπραγματευτούμε χωρίς εκβιασμούς

Σουλτς: Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, θα διαπραγματευτούμε χωρίς εκβιασμούς

Την πεποίθησή του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θα είναι «κυβέρνηση αρνήσεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

«Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, είναι ρεαλιστής και θα διαπραγματευθούμε χωρίς να υπάρξουν εκβιασμοί», τιτλοφορείται η συνέντευξη.

«Ο Τσίπρας ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο «οι κίνδυνοι αστάθειας, σήμερα, είναι πολύ πιο περιορισμένοι από ό,τι το 2009».

Όπως σημειώνει ο Σουλτς, «η πρωτοβουλία τώρα, θα πρέπει να ληφθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας «είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συζήτηση. Μια διαπραγμάτευση η οποία να βασιστεί σε αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμό, όχι σε κατηγορίες, εκβιασμούς και τελεσίγραφα».

«Θεωρώ ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από χρόνια απόλυτης λιτότητας, ζούμε μια νέα φάση. Πολλοί κατανοούν πλέον, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Τα προγράμματα Ντράγκι και Γιούνκερ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο θέτει και πάλι την ανάπτυξη στο επίκεντρο της διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζει ακόμα ο Μάρτιν Σουλτς, λίγα 24ωρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τέλος, δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ αφού χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «πραγματιστή και χαρισματικό πολιτικό», τονίζει πως «η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού, πρέπει να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ