ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Yπουργείο Εξωτερικών: Ο Ν. Κοτζιάς, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος

Yπουργείο Εξωτερικών: Ο Ν. Κοτζιάς, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος

«Για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, που θα είναι δραστήρια και θα ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραλαμβάνοντας τα «ηνία» του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον εαυτό του, όσο και τους συναδέλφους του Αναπληρωτές Υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως ευρωπαϊστές, τονίζοντας παράλληλα ότι «προσβλέπουμε στις γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο». Όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις».

Όπως τόνισε η Ελλάδα οφείλει στον κόσμο που ανατέλλει, να αναπτύξει την ικανότητά της να διαμεσολαβεί, να συμβάλλει σε διαιτησίες και να αναπτύσσει καλά τις διαπραγματεύσεις για την ίδια, αλλά και ανάμεσα σε άλλα κράτη που βρίσκονται σε περιοχές «κρισιακές».
Ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι καταλυτικός, αφού η Ελλάδα μπορεί να είναι παράγοντας σταθερότητας συνέχισε, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας και αποτελεί τον φωτεινό φάρο σταθερότητας.

Υπογράμμισε δε ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει και να υπηρετεί τη μάχη που θα δώσει η νέα Κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας για την ορθολογική διαπραγμάτευση και λύση των προβλημάτων που συνδέονται με το δημόσιο χρέος και την υπέρβαση των μνημονιακών συμβάσεων.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών να δράσουν με οδηγό την ελεύθερη σκέψη, και τόνισε ότι χρειάζονται προτάσεις και κριτική σκέψη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι «να ματώσουμε εμείς για μια Ελλάδα που θα πάψει να ματώνει».

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία και, παράλληλα, για την αποφυγή μία ρήξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας».
Ο Ν. Κοτζιάς είχε αναφερθεί στο θέμα και νωρίτερα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εταίροι παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να φέρουν προ τετελεσμένων τη νέα Κυβέρνηση. «Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό» είχε δηλώσει ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας ότι: «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ΄όλα ένα Υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ»

Σχετικές ειδήσεις