ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τέλος ο Βενιζέλος – Περιμένει μέχρι το συνέδριο

ΠΑΣΟΚ: Τέλος ο Βενιζέλος – Περιμένει μέχρι το συνέδριο

Την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ερχόμενο Μάιο (μετά το Πάσχα), όταν και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο που προανήγγειλε, προκειμένου να εγγυηθεί ότι αυτό - ως πολιτικό – θα καθορίσει το στίγμα και τη στρατηγική της παράταξης, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της νέας Κ.Ο. και του ΠΣ.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, μετά το συνέδριο θα κινηθούν οι διαδικασίες για να εκλεγεί η νέα ηγεσία.

Κατά τις ίδιες πηγές, το κλίμα της πολύωρης συνεδρίασης ήταν καλό, ενώ υπήρξε σύμπνοια ως προς το πλαίσιο που έβαλε ο κ. Βενιζέλος για το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάιο, μετά το Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το συνέδριο θα είναι καθαρά πολιτικό, καθορίζοντας το στίγμα και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αφού θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε σχέση με τη χώρα και θα έχει προηγηθεί η συζήτηση με τη βάση του κόμματος, τους υποψήφιους και γενικότερα όσους συνέβαλαν και έδωσαν το «παρών» προεκλογικά.

Στην πορεία προς το συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε σε στελέχη αφενός τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση του κόμματος και, αφετέρου, την πραγματοποίηση μιας επιστημονικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τα exit polls και τις δημοσκοπήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πριν από το συνέδριο, σύμφωνα δηλαδή με τις προβλέψεις του καταστατικού, με το σκεπτικό ότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κατάσταση επιβαρύνεται το κλίμα και συνεπώς δεν μπορεί το κόμμα να πάει στο συνέδριο με το θέμα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο δεν πρέπει να πάει πέρα από το Μάιο για δύο βασικούς λόγους. Διότι, όπως είπε, μπορεί να έχουμε γρήγορα πολιτικές εξελίξεις και διότι δεν πρέπει το κόμμα να είναι αδρανές. Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει οργανωτική δομή και πως το πρώτιστο είναι το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, το οποίο συμπύκνωσε με τη φράση «"όχι" "συριζοποίηση" και, από την άλλη, απογαλακτισμός από τη ΝΔ».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε και εκείνος ανησυχία για το μέλλον της χώρας, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα χωρίς ενδοσκοπήσεις, με γρήγορες και συγκροτημένες διαδικασίες για το συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που πρέπει να φτιάξουμε». Μίλησε, δε, για την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί το θέμα της νέας ηγεσίας, της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής δομής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε ψηλά τη χώρα, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει η παράταξη να εκφράσει τη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά, «το δημοκρατικό σοσιαλισμό, σοβαρά έναντι του εκτρώματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου», κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω.

Μεταξύ πολλών άλλων που έλαβαν το λόγο, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει αντιπολιτευτικό στίγμα που θα επικροτεί τα θετικά της κυβέρνησης και θα αναδεικνύει τα αρνητικά, αλλά και πως πρέπει να μπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών έως το συνέδριο, όπου θα συζητηθεί η ταυτότητα του κόμματος.