ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάνης Βαρουφάκης: Με αυτήν την τρόικα δεν συνεργαζόμαστε!

Γιάνης Βαρουφάκης: Με αυτήν την τρόικα δεν συνεργαζόμαστε!

Σκηνικό απόλυτης ρήξης... Τη ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν δέχεται την τρόικα ως μηχανισμό για την διαβούλευση, έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Φανερά δυσαρεστημένος ο επικεφαλής του Eurogroup από το αποτέλεσμα των επαφών.

Των Κώστα Τσιτούνα - Διαμαντή Σεϊτανίδη

Για πρώτη φορά στην ιστορία των μνημονίων Έλληνας υπουργός Οικονομικών όρθωσε το ανάστημά του και στην κυριολεξία έστειλε αδιάβαστους τους δανειστές μας. Με έντονο ύφος και χωρίς να μασήσει τα λόγια του ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμία περίπτωση το μηχανισμό της τρόικας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. «Να συζητήσουμε με θεσμικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και να βρούμε μια δίκαιη λύση» είπε ο υπουργός Οικονομικών: «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ένα σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό» συμπλήρωσε. Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ενόχλησε σφόδρα τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ που στο τέλος της συνέντευξης έσκυψε και ψυθίρισε κάποια λόγια στον Έλληνα υπουργό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν φάνηκε να πτοήθηκε από το ύφος του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Βαρουφάκης ήταν ακόμα πιο σκληρός χαρακτηρίζοντας την τρόικα ως σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο μυαλό μας υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων θεσμών της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις και μας θεωρεί εταίρους. Να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή (τρόικα) που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του οποίου τη λογική έχει απορρίψει η κυβέρνησή μας με την παρακολούθηση εφαρμογής του. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά όχι με μια επιτροπή τριμερή που στόχο έχει την επιτήρηση για ένα πρόγραμμα που εμείς θεωρούμε αντιευρωπαϊκό και με μια σύνθεση που θεωρείται αντισυνταγματική».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, στην αρχή των δηλώσεών του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις: «Ο σκοπός της επίσκεψή μου είναι διττός να ακούσω τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης. Μίλησα με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Δραγασάκη, με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Τσακαλώτο, ελπίζω να είπα σωστά τα ονόματα. Άλλωστε και το δικό μου είναι επίσης δύσκολο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε διάλογο. Ηθελα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω ότι ως μέλη της μιας πλευράς των συνομιλιών, έχουμε αμοιβαία συμφέροντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι συμφέρον και των δύο, να ανακτήσει η χώρα την οικονομική ανεξαρτησία της, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της».

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Το Eurogroup δήλωσε το 2012 ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την απόφαση της Ελλάδας μέχρι να βγει στις αγορές. Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας σε μια διαδικασία ανάκαμψης. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για την ελληνική οικονομία. Συνειδητοποιώ οτι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλά μέτρα. Υπήρξε όμως πρόοδος και είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Είμαστε ευγνώμονες που η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την κατεύθυνση. Να κινηθούμε από κοινού προς το μέλλον».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν πάρθηκε κάποια απόφαση αλλά συμπλήρωσε πως: «βρισκόμαστε εντός προγράμματος το οποίο πήρε παράταση με τις πρώτες αποφάσεις και πρέπει να δούμε την ολοκλήρωσή του. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις, δεν πήραμε αποφάσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της και εμείς ως εταίροι της Ε.Ε. θα μιλήσουμε για να βρεθεί μια κοινή λύση».

Βαρουφάκης: «Δεν θέλουμε παράταση...»

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Βαρουφάκης μιλώντας για την τρόικα, εξήγησε, ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών, όπως η Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους και με την τρόικα, μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση ενός προγράμματος που έχει απορρίψει η κυβέρνηση και του οποίου η λογική είναι αντιευρωπαϊκή. “Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι δεν θα ζητήσει παράταση του παρόντος προγράμματος, λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης της λογικής του υπάρχοντος προγράμματος, ένα πρόγραμμα που δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στους εταίρους. Αυτή ήταν η πλατφόρμα πάνω στην οποία πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για επέκτασή του. Η δική μας πρόθεση είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό συμφέρον μας στην Ευρώπη εξυπηρετείται μέγιστα και βέλτιστα από μια νέα συμφωνία, που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον” .

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δε θα δεχτεί να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους. Ειδικότερα, είπε:

“Ξεκινήσαμε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας που θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με στόχο τη δημιουργία μιας συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο μιας ευημερία προς τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Από τη δική μου πλευρά αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνική κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και την αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να σταματήσουμε την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει αυτή τη χώρα, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές και πρέπει να γίνου χωρίς φόβο και πάθος και θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας

Επίσης αναφέρθηκα στην εγγύηση που η κυβέρνησή μας προτίθεται να προσφέρει κατά αρχές στον ελληνικό λαό και στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους ισολογισμούς με να μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.

Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον τρόπο που Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευθούν τους επόμενους μήνες. Το Κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δε θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.”

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ Η ΤΡΟΙΚΑ

Φαίνεται πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup και στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας είναι η τρόικα. Ο Ντάισελμπλουμ θέλει ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση δεν τη δέχεται ως ελεγκτικό μηχανισμό, άρα δεν θέλει να τελειώσει την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb τα πράγματα έχουν ως εξής:

-Πακέτο Ντάισελμπλουμ:

*Εάν θέλετε να τελειώσει η αξιολόγηση με άλλα μέτρα από αυτά που λέει το μνημόνιο, βρείτε ισοδύναμα.

*Το Eurogroup προτείνει 6μηνη παράταση των συζητήσεων για τα ανοιχτά θέματα, με εξασφάλιση ρευστότητας, δηλαδή μέχρι το μήνα Ιούλιο, που είναι ο μήνας με τις περισσότερες υποχρεώσεις της Ελλάδας μέσα στο 2015. Αφού γίνουν αυτά, μπορούμε να συζητήσουμε για το χρέος.

Ο Ντάισελμπλουμ ζητεί να συμφωνηθούν οι στόχοι του προγράμματος, πράγμα που φαίνεται ότι πιθανώς θα συμφωνηθεί.

Δεν συζητάει διαγραφή ή κούρεμα, μόνο επιμήκυνση ή και ελάφρυνση με μείωση επιτοκίων.

-Πακέτο κυβέρνησης:

Δεν δέχεται την τρόικα ω ς ελεγκτικό μηχανισμό, προωθεί εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πρόταση για ελάφρυνση χρέους (επιτόκια και χρόνος αποπληρωμής) και θα ζητήσει επιπλέον αναπτυξιακή βοήθεια για μια περίοδο ΕΣΠΑ μέχρι το 2019, πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα κυρίως δημοσίων επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις