ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Βαρουφάκης: «Ζητάμε δημοσιονομικό χώρο»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Ζητάμε δημοσιονομικό χώρο»

Για συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η καινούρια κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι δεν θα επηρεαστούν ορισμένες συμφωνίες με ιδιώτες επενδυτές.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο των επαφών µε τους εταίρους, θα υπάρξει συνάντηση και µε τον Γερµανό οµόλογό του, Β. Σόιµπλε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι ελληνικές προτάσεις για το χρέος έχουν µικρότερο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούµενους.

«∆εν υπάρχει θέµα να σκίσουµε το προηγούµενο Πρόγραµµα, δεν υπάρχει θέµα να κάνουµε αίτηση επέκτασης του προηγούµενου Προγράµµατος. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφηµισµούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Χρειαζόμαστε «ανάσες»

«Αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μια "γέφυρα" μεταξύ του παλαιού προγράμματος, το οποίο εμείς απορρίπτουμε και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη διαπραγμάτευσή μας» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι «ένας δημοσιονομικός χώρος» κάποιες ανάσες, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα πάρουμε τη δόση ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε: «Ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προγράμματος. Επειδή συχνά λέγεται ότι υπάρχει μια προθεσμία, η 28η Φεβρουαρίου, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη προθεσμία, είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα είναι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όταν ωριμάζουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Έως τότε και εμείς θέλουμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση και να έχει επέλθει η νέα συμφωνία, ώστε μετά από κει να πορευτούμε σωστά».