ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε

Δείτε τις πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες που θα καθορίσουν την εξέλιξη της σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά και της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας.

Εκτός από τα κρίσιμα ραντεβού και τις κατ' ιδίαν επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ, Γιούνκερ κλπ), η νέα κυβέρνηση έχει ανοικτά μέτωπα και μάχες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μάχες πολιτικές και οικονομικές.

Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες όπως βλέπετε και από τα infographics του Newsbomb είναι οι ακόλουθες:

-4 Φεβρουαρίου: Επανεξετάζεται η χρηματοδότηση των 4 συστημικών τραπεζών της χώρας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Οι προβλέψεις την τελική απόφαση είναι συγκεχυμένες, ωστόσο από την απόφαση αυτή αναμένεται να δοθεί ένα πρώτο "στίγμα" για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

-5 Φεβρουαρίου: Η πρώτη συνεδρίαση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής και του προεδρείου.

Τις επόμενες τρεις ημέρες (7,8,9, Φεβρουαρίου) να αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οπότε θα γίνει και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

-6 Φεβρουαρίου: Λήγει το έντοκο γραμμάτιο. Το ελληνικό δημόσιο στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιεί δημοπρασία εντόκων και 6 Φεβρουαρίου αποπληρώνει το 1 δισ. της προηγούμενης έκδοσης.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν άλλα έντοκα τι μπορεί να συμβεί;

1) Να αποπληρωθεί το 1 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.
2) Να παρέμβει το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ και να αγοράσει το έντοκο, αλλά προφανώς υπάρχει όριο στην ρευστότητα του ταμείου.
3) Να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας και ειδικά της ΕΚΤ και του ΕSM, ώστε η Ελλάδα να λάβει νέα δίμηνη παράταση έως τα τέλη Απριλίου και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράσουν επιπλέον ελληνικά έντοκα γραμμάτια.

ag1

-9 Φεβρουαρίου: Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο.

-10 Φεβρουαρίου: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα διαπραγμάτευσης.
Εξετάζεται μέσα σε αυτό το διάστημα να υπάρξει και επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ν. Κοτζιά στη Μόσχα μετά από την πρόσκληση Λαβρόφ.

-12 Φεβρουαρίου: Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Τσίπρα και η πολυαναμενόμενη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Θα είναι και η πρώτη επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Σύνοδο θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της παράτασης του ελληνικού "προγράμματος".

Εάν η Ελλάδα υποβάλει αίτημα παράτασης του, θα χρειαστούν μερικές ημέρες προκειμένου αυτό να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.
Αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και με τον Φρανσουά Ολάντ σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει "κλείσει".

-13 Φεβρουαρίου: Το αργότερο μέχρι τις 13/02/2015 θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειάζονται 180 ψήφοι. Η προεδρολογία δίνει και παίρνει τις τελευταίες μέρες με το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου να έχει έρθει στο προσκήνιο. Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα δεδομένα, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών (μπορεί να συμβεί όμως ακόμα και την ίδια ημέρα) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου, τότε γίνεται και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

-16 Φεβρουαρίου: Eurogroup.

-18 Φεβρουαρίου: Δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής, αν χρειαστεί.

-28 Φεβρουαρίου: Λήγει το πρόγραμμα ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ag2

Ο πιο "καυτός" μήνας όμως, είναι ο Μάρτιος:

Όπως έγραψε η γερμανική Handelsblatt, "τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αποπληρώσει ένα παλαιότερο δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1,42 δισ. ευρώ, να βρει 79 εκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, να πληρώσει 800 εκατομμύρια σε τόκους και να τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις πληρωμής ύψους 200 εκατομμυρίων".

"Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να βρει περίπου 6,7 δισεκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ", επισημαίνεται επίσης.

-5 Μαρτίου: Εδώ έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου αναμένονται αποφάσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις. Θα πρέπει να καταβληθούν, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντα, και αναμένοντας τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ:

-Ιούνιος: 2,5 δισ.
-Ιούλιος: 5,2 δισ.
-Αύγουστος: 3,7 δισ.

Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δις.

Στις 13 Μαρτίου η Standard and Poor's και στις 27 η Moody's αναμένεται να εκδόσουν εκθέσεις αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Eurogroup θα έχουμε στις 11 Μαΐου καθώς και στις 28 Ιουνίου.

Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων, με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Βασικό στοιχείο της ενδιάμεσης συμφωνίας που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι να μειωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα να μην πληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους N.Y. Times, πρότεινε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας το στόχο στο "λεγόμενο" πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, αυτό να είναι στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να προτείνει τη μείωση στο 1 - 1,5% σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι παραπάνω ημερομηνίες είναι βεβαίως ρευστές και εξαρτώνται από την πρόοδο των συνομιλιών.

agenta

Σχετικές ειδήσεις