ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σταθάκης: Εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους

Γιώργος Σταθάκης: Εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους

Τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους, επικαλείται ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε άρθρο του.

Στην παρέμβασή του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα capital.gr, ο κ. Σταθάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με τη μνημονιακή πολιτική η αποπληρωμή του χρέους γίνεται ανέφικτη λόγω του στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστραφεί αυτή η λογική και η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Για την διαπραγμάτευση που μόλις άρχισε, ο κ. Σταθάκης σημειώνει «Η διαπραγμάτευση αυτή δεν οδηγεί ούτε σε ρήξη και καταστροφή, όπως επιμένουν ακόμη να προφητεύουν κάποια κέντρα στην Ελλάδα που απομονώνονται ολοένα και περισσότερο, ούτε όμως και στην αποδοχή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Προέδρου Ομπάμα εχθές (σσ 01/02/2015)».

Ποιοι είναι οι τέσσερις λόγοι

«Γιατί είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους με αυτή την κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν με την προηγούμενη;
Η απάντηση βρίσκεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση», γράφει ο κ. Σταθάκης και εξηγεί πως τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας είναι τέσσερα:

Πρώτον, η απομείωση του δημόσιου χρέους

Δεύτερον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο κατά τη μεταβατική περίοδο από το μνημονιακό καθεστώς στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα δύο είναι που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας της.

Το τρίτο σημείο είναι ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, χωρίς βέβαια τα μεγάλα πλεονάσματα που καθηλώνουν την αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν θα παράξει νέα ελλείμματα τα οποία θα οδηγούσαν ξανά τη χώρα σε καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας.

Το τέταρτο σημείο είναι και το σημαντικότερο από όλα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην πάταξη της διαφθοράς, είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει καμία μνημονιακή κυβέρνηση για να μην θίξει τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος.

« Η συμφωνία είναι λοιπόν εφικτή γιατί είναι πραγματικά επωφελής για όλους. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Σταθάκης.