ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται η εξεταστική για το μνημόνιο και το PSI

Έρχεται η εξεταστική για το μνημόνιο και το PSI

Ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αποφάσεων, οι οποίες έφεραν τον ελληνικό λαό στη δεινή θέση της μνημονιακής περιόδου.

Τη δέσμευση αυτή επανέφερε ο κ. Τσίπρας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Νικόλαο Παπαδόπουλο, τέθηκε το ζήτημα της πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, το 2013. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» χαρακτήρισε το γεγονός ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τη διενέργεια έρευνας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδόπουλο ότι θα συσταθεί επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι ενδεχομένως, εντός αυτού του πλαισίου, να εξεταστούν τα θέματα που εγείρει το ΔΗΚΟ. Από την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι οι Κύπριοι έχασαν 3,5 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο, τόνιζαν ότι «πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να βρούμε τους υπαίτιους. Γι' αυτό λοιπόν εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς ρεβανσισμούς». Η απόδοση Δικαιοσύνης είναι άλλωστε ένα από τα κρίσιμα αιτήματα του ελληνικού λαού, το οποίο έφερε το κόμμα του κ. Τσίπρα στην εξουσία.

Ο χρόνος στον οποίο θα τοποθετηθεί η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και το PSI, θα πρέπει να διευκρινιστεί από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πότε οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη.

Σχετικές ειδήσεις