ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απόηχος της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ στον γαλλικό Τύπο

Ο απόηχος της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ στον γαλλικό Τύπο

Η χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες δεν πρόλαβε να περάσει στις έντυπες εκδόσεις του γαλλικού Τύπου, ο οποίος αναφέρεται κυρίως στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αντίθετα, η απόφαση της ΕΚΤ ήταν από τις πρώτες ειδήσεις στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις πολλών εντύπων.

Στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου Europe 1 η είδηση για την ΕΚΤ χαρακτηρίστηκε ως «απόφαση σοκ», εξηγώντας ότι φέρνει πλέον, την Αθήνα σε αδιέξοδο.

Στο ραδιοφωνικό δίκτυο οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων BFM, συζητήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι καιρός «να επιστρέψουμε στους θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», απορρίπτοντας εντελώς το ρόλο της τρόικας. Εξήγησαν ότι η τρόικα είναι ένα μόρφωμα που δημιούργησε η Άγγελα Μέρκελ γιατί δεν εμπιστευόταν τον προηγούμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επανειλημμένα έδινε λανθασμένα στοιχεία για την Πορτογαλία.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η «Μοντ» σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ δίνει στο δημοσίευμά της τίτλο: «Πιέσεις στην Αθήνα...φόβοι για μια χρηματοπιστωτική ασφυξία». Το δημοσίευμα εξηγεί ότι στην πράξη, οι ελληνικές τράπεζες που αυτές τις ώρες βλέπουν τους καταθέτες τους να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, δεν θα μπορέσουν πλέον να βασιστούν στην κυριότερη πηγή για την εξασφάλιση ρευστότητας, που είναι η ΕΚΤ.

Στην έντυπη έκδοσή της, σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι δίνει τίτλο: «Μεταξύ Ολάντ και Τσίπρα συμμαχία... επιφανειακά». Υποστηρίζει ότι παρά τα προσχήματα που κρατήθηκαν, τίποτα δεν εγγυάται τον ρόλο που πράγματι σκοπεύει να παίξει η Γαλλία μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και Βρυξελλών.
«Μειώνονται οι ελπίδες του Τσίπρα» είναι ο τίτλος στη «Λιμπερασιόν», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες της, η Αθήνα δεν έχει συμμάχους τελικά μέσα στην ΕΕ, εκτός της Κύπρου.

«Ο Ολάντ και οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» υπογραμμίζει η Φιγκαρό. Το δημοσίευμα μιλά για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και όσους «δεν πλήρωσαν την κρίση», οι οποίοι για τον συντάκτη, υποτίθεται ότι είναι η οικονομική ολιγαρχία και οι εφοπλιστές.

Σχετικές ειδήσεις