ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mέρκελ σε Τσίπρα: Φέρτε μου τις προτάσεις σας, αλλά εντός προγράμματος

Mέρκελ σε Τσίπρα: Φέρτε μου τις προτάσεις σας, αλλά εντός προγράμματος

Το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση έθεσε η Άνγκελα Μέρκελ από τον Καναδά, μια ημέρα πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών.

Από την Οττάβα όπου συναντήθηκε με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ την Τρίτη (10/02/2015), η καγκελάριος κάλεσε την Ελλάδα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».

«Η συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και τάχθηκε για μια ακόμα φορά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", προανήγγειλε ουσιαστικά το τέλος της ευρωζώνης, σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις που κρατούν απέναντι στην Ελλάδα.

Κάλεσε μάλιστα τις δύο πλευρές να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει όλα. Και να ξοδεύει περισσότερα και παράλληλα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της σε βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων. Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η μέχρι τώρα στρατηγική τους έχει αποτύχει και ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη φτώχεια τις χώρες σε κρίση και όχι στην ανάπτυξη».

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φελντ κράτησε διαφορετική στάση, δηλώνοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει την σκληρή στάση που κρατά έναντι της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις