ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα»

Σύνοδος Κορυφής: «Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα»

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.

«Αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις», είπε ο κ. Τουσκ υπογραμμίζοντας πως συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το θέμα της Ουκρανίας, το ελληνικό ζήτημα και το θέμα της τρομοκρατίας.

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», σημείωσε αναφερόμενος στο θέμα και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε σε συμφωνία ειρήνης. Θέλουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Ευχαριστούμε την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ για την προσπάθεια που έκαναν. Αυτά που γράφτηκαν στο χαρτί να τα δούμε και στην πράξη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε βάσει της συμφωνίας στο Μινσκ. Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχουμε συμφωνήσει.».

Για το ελληνικό ζήτημα ξεκαθάρισε πως δεν μπήκαν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων αλλά άκουσαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό τις ελληνικές θέσεις.

«Ο Τσίπρας ζήτησε μία τεχνική βοήθεια», είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Eurogroup (σ.σ. Ντάισελμπλουμ) ζήτησαν από τους θεσμούς να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Όσον αφορά στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Τουσκ σημείωσε πως τέθηκαν όλες οι προτεραιότητες για την αντιμετώπισή της, γνωστοποιώντας παράλληλα πως υπήρξε συμφωνία για ανταλλαγή στοιχείων όσων πολιτών ταξιδεύουν εκτός των χωρών τους.

Σχετικές ειδήσεις