Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Δολοφονία Ρόδος: Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για…

Καιρός τώρα: Χιονίζει στην Πάρνηθα - Δείτε live εικόνα

Ξεκίνησε και πάλι η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο…

Τσίπρας στη Βουλή: Καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν «Ναι σε όλα»

Για αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η σκληρή…

ΕΣΡ: Σε ποιο κανάλι πέφτει «μαύρο» για μία μέρα

Τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποφάσισαν…

«Αν όλα πάνε καλά»: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια

Με την ολοκλήρωση, χθες, (10/12) της δημόσιας…

Το αίτημα για 6μηνη παράταση και τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Το αίτημα για 6μηνη παράταση και τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

«ΣΦΗΝΑ» ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

To αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες θα υποβάλει σήμερα Τετάρτη (18/02/2015) η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα αφορά μόνο επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο.

"Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος- μνημονίου", δηλώνουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ δίνουν έμφαση στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας τις αναφορές σε τουλάχιστον τρία κρίσιμα θέματα που ουσιαστικά τα θέτει εκτός διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα με εντολή του πρωθυπουργου θα προχωρήσουν άμεσα θα κατατεθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια που οι δανειστές τα είχαν στο mail Χαρδούβελη ως προαπαιτούμενα και συγκεκριμένα:

*Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση δανείων σε ξένα Funds.

*Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις.

*Το νομοσχέδιο για την επαναφορά του εργασιακού δικαίου (αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετενέργεια κι επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων) και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb θα γίνει σε δύο στάδια (στο επικείμενο νομοσχέδιο, πάντως, προϋπόθεση για να περιλαμβάνεται η επαναφορά του κατώτατου μισθού, θα είναι η πρόβλεψη "μεταχρονολογημένης" ισχύος).

Επιστρέφοντας να σημειώσουμε πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για 6μηνη παράταση θα αφορά μόνο την δανειακή σύμβαση με βάση την πρόταση Μοσκοβισί που αποσύρθηκε ως γνωστόν από το προχθεσινό Εurogroup.

Το Βερολίνο βέβαια δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρίσκονταν από προχθές σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.

Χθες πάντως ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, έχει τονίσει ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα - όταν αυτό συμφωνηθεί - απέχοντας από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.