ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιφνιδιάστηκαν στη ΝΔ από την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη

Αιφνιδιάστηκαν στη ΝΔ από την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη

Αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην δώσει το «παρών» στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μία επιστολή με την οποία γνωστοποίησε ότι δεν θα παραβρεθεί στην ψηφοφορία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του Πρ. Παυλόπουλου.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «τιμά τον Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και δάσκαλο», ωστόσο θεωρεί ότι δεν πληροί της προϋποθέσεις για να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008 και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη έπεσε σαν «κεραυνός» στη Συγγρού, καθώς κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και βουλευτές που ανήκουν στο λεγόμενο «μητσοτακικό μπλοκ» δηλώνουν άγνοια για την πρόθεση αλλά και τους στόχους που έχει η κίνηση του πρώην υπουργού.

«Είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι δεν την περιμέναμε και σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τους λόγους του για να κάνει μια τέτοια κίνηση», δήλωσε στο Newsbomb.gr βουλευτής της ΝΔ.

Η κ. Μπακογιάννη ερωτηθείσα για τη στάση του αδερφού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε ότι σέβεται απόλυτα την επιλογή του και ότι πιστεύει στη ελευθερία της έκφρασης.

Στη ΝΔ σημειώνουν πως πρέπει πλέον ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και να αιτιολογήσει την απόφασή του επισήμως, ενώπιον των οργάνων.

Στην ηγεσία της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός και όλοι αναρωτιούνται «πού το πάει ο Κυριάκος».

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση Μητσοτάκη δεν είναι μια απλή προσωπική επιλογή, αλλά μια απόφαση που εναντιώνεται ευθέως στην ηγεσία της ΝΔ αλλά και στο λεγόμενους «καραμανλικούς», καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν εκ των στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή και ένα από τα πρόσωπα που ακόμα και σήμερα έχουν στενή σχέση και συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, όταν ολοκληρωθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης όλα τα εσωκομματικά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος και φυσικά το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα, μιας και όλοι θεωρούν τον Α. Σαμαρά «τελειωμένο» πολιτικά.

Το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή του απόφαση δηλώνει «παρών» για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Σχετικές ειδήσεις