ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στις Βρυξέλλες η λίστα Βαρουφάκη

Σήμερα στις Βρυξέλλες η λίστα Βαρουφάκη

Παρά τις επί μέρους διαφωνίες, στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα εγκριθεί το μεγαλύτερο μέρος της λίστας των μεταρρυθμίσεων που σήμερα 24/02/2015 φτάνει στις Βρυξέλλες προς έγκριση.

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τα βασικά σημεία της λίστας που στέλνει η ελληνική πλευρά και τα οποία σηματοδοτούν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο τετράμηνο είναι τα ακόλουθα:

Λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, ανασυγκρότηση Δημόσιου Τομέα και δικαιότερο φορολογικό σύστημα με αναδιανομή των βαρών. Στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με σημαντικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση χρεών και τα κόκκινα δάνεια. Κρίσιμη αναμένεται να είναι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα γίνει το απόγευμα αλλά και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

- Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο πυλώνα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους: Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ειδική κάρτα μετακίνησης ανέργων, κατάργηση της εξίσωσης ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

- Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το Μαξίμου στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών, αφού η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν οι «έχοντες» και όχι τα συνήθη υποζύγια χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι.

-Στη λίστα, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

- Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη νέα συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

-Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να σταλεί σήμερα το πρωί στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις