ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας παίρνει τ' όπλο του

Ο Τσίπρας παίρνει τ' όπλο του

Στις πέντε εβδομάδες που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει δει πολλά και έχει καταλάβει ακόμα περισσότερα.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Σε αυτό το λίγο χρόνο συμπυκνωμένων εμπειριών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο ασφαλής μέθοδος προώθησης του κυβερνητικού έργου είναι να υπάρχει στενός και πλήρης έλεγχος από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στο σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσεκτική, αλλά εμφανής χθεσινή αποδοκιμασία της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας για την ανοχή του (αν όχι συμφωνία του) στην αύξηση των μισθών στη ΔΕΗ. Αυτή την αντίληψη υπηρετεί και η σκέψη να περάσουν οι αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Γραμματείας Εσόδων στην ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη. Στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι η «μνημονιακή λειτουργία» της συγκεκριμένης γραμματείας δεν μπορεί να υπηρετήσει τις κυβερνητικές επιλογές για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η τελική κατανομή των αρμοδιοτήτων ακόμα δεν φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχει στενός έλεγχος σε όλες τις εκφάνσεις του κυβερνητικού έργου. Ούτε η στάση Λαφαζάνη στο θέμα της ΔΕΗ, ούτε η δομή της ανεξάρτητης Γραμματείας Εσόδων θεωρούν στο Μαξίμου ότι συμβαδίζει με την απόφαση Τσίπρα.

Πρόσθετη απόδειξη των πρωθυπουργικών προθέσεων αποτελεί και η ίδρυση νέων Γενικών Γραμματειών, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αντικείμενο θα έχουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Επειδή ακόμα η χώρα μας κινείται σε τεντωμένο σχοινί ως προς τις σχέσεις της με τους πιστωτές μας, η απόφαση ήταν να υπάρξει διακριτική απόσταση από τη στάση Λαφαζάνη και παράλληλα, να μη θιγεί σε αυτή τη φάση η δομή στο υπουργείο Οικονομικών, με την Κατερίνα Σαββαΐδου να παραμένει στη θέση της και να διατηρεί τις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει μια αλλαγή της στάσης του Μεγάρου Μαξίμου.

Η προσπάθεια Τσίπρα να παρακολουθεί από κοντά το σύνολο του κυβερνητικού έργου είναι απόφαση ειλημμένη και οι όποιες διευθετήσεις και κατανομές αρμοδιοτήτων θα υπηρετούν αυτή την ανάγκη. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ευθαρσώς: «Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό».

Σχετικές ειδήσεις