ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν εγκαταλείπω

Σαμαράς: Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν εγκαταλείπω

Παραμένει γαντζωμένος στη θέση του προέδρου της ΝΔ όπως σας είχαμε αποκαλύψει εδώ και αρκετές ημέρες από το Newsbomb - Μοιράζει θέσεις και «κατασκευάζει» όργανα για να τακτοποιήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση - Δείτε την εισηγησή του αποκλειστικά στο newsbomb.

Καζάνι που βράζει είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αφού όπως ήταν αναμενόμενο ο Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την αυτοκριτική του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς απορρίπτει και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ' αυτού τη διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.

Η είδηση που εξάγεται από την ομιλία της Τρίτης είναι ότι έχει αρχίσει και μοιράζει θέσεις φτιάχνοντας νέα όργανα προκειμένου να κατευνάσει τις σε βάρος του επικρίσεις. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη δημιουργία άτυπου 15μελούς οργάνου του προέδρου που θα συνέρχεται τακτικά και θα συμμετέχουν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και στην ΚΟ.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Βρούτσης, Γεωργιάδης, Πλακιωτάκης, Κακλαμάνης, Παπαμιμίκος , Σάκης Ιωαννίδης, Κώστας Καραγκούνης και 3 βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ σε επόμενη συνεδρίαση της. Επίσης θα συμμετέχουν δύο μέλη της πολιτικής επιτροπής και δύο σύμβουλοι του Προέδρου που θα επιλεγούν από αυτόν.

Επίσης θα υπάρξει ανασυγκρότηση γραμματειών εκ βάρθρων όμως γραμματείς θα τοποθετηθούν βουλευτές, ενώ θα αναδιοργανωθεί πλήρως η επικοινωνία του κόμματος και θα υπάρξει στενή σύνδεση Ινστιτούτου Καραμανλή με ΚΟ και ιδεολογικά ανασυγκροτείται η βάση του κόμματος ώστε να έρθουν κοντά η μεσαία τάξη και οι αγρότες να γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα της κεντροδεξιάς από την δημοκρατική δεξιά έως τις παριφές της σοσιαλδημοκρατίας.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση. Ίσως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχνάει τα αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες η πολιτική της λιτότητας που είχε χαράξει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στη λίστα των ομιλιτών ήταν πάνω από 40 βουλευτές, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Από την πλευρά του και ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για έκτακτο συνέδριο, χωρίς ωστόσο να θέσει θέμα ηγεσίας.

Αντιθέτως η κ. Μπακογιάννη, εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα παραμονής του Σαμαρά, αφού όπως είπε «όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι όταν έχαναν εκλογές, παραιτούντο γιατί ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του έργου τους, υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης». Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου «για να συζητηθούν τα πάντα».

Υπέρ της άποψης Σαμαρά ότι δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση τάχθηκε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντολ είπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που υπήρξε. «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας» ανέφερε ακόμη.

Η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας εμμέσως στην κα Μπακογιάννη, είπε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί μετά από ήττα, «ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000».

Κακλαμάνης και Μητσοτάκης ζητούν έκτακτο συνέδριο

Η... γκρίνια και η εσωστρέφεια ήταν εμφανής και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας με τα ηγετικά στελέχη να αναζητούν τρόπους για να βγει η ΝΔ από το αδιέξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, βρίσκοντας πολλούς υποστηριχτές.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επίσης ζήτησε έκτακτο συνέδριο.

Στο λογαριασμό του στο Τwitter σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, και πρώην υπουργός της Δημοσίας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας τις εσωκομματικές εξελίξεις.

«Πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που κερδίζει τον πόλεμο αφού η κρίσιμη μάζα της εκλέγει κυβερνήσεις;», έγραψε ο κ. Κικίλιας.

Δένδιας: Επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου που θα αποφασίσει για επανατοποθέτηση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ, αλλά ενδεχομένως και για την ηγετική ομάδα του κόμματος, ζήτησε ο Ν. Δένδιας, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ.

«Η πρώτη αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επί Κυβέρνησης Σαμαρά προσέφερε στον τόπο» τόνισε ο Ν.Δένδιας προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσε δεινή ήττα».

Για τον ίδιο λόγο, ζήτησε η ΝΔ «τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όραμα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Ζήτησε ακόμη να υπάρξει επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και με την εν δυνάμει εκλογική του βάση που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία «η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία».

Ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Σχετικές ειδήσεις