ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παρασκευόπουλος: «Ποινικά υπεύθυνος όποιος οδηγεί κάποιον σε αυτοκτονία» (Video)

Ν. Παρασκευόπουλος: «Ποινικά υπεύθυνος όποιος οδηγεί κάποιον σε αυτοκτονία» (Video)

Για τη διάταξη που αφορά το bullying και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την αποσυμφόρηση των φυλάκων, μίλησε την Τετάρτη (18/03/2015) ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Φιλοξενούμενος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και του Mega, ο υπουργός τόνισε ότι η υπάρχουσα διάταξη δεν μπορούσε να καλύψει περιπτώσεις όπου το θύμα ήταν ενήλικο.

«Υπήρχε μια διάταξη που αφορούσε την πρόκληση σωματικών κακώσεων. Δεν υπήρχε αναφορά για άλλες σοβαρότερες βλάβες υγείας, ακόμα και ψυχικής, ενώ αναφερόταν σε όσους ήταν κάτω των 17 ετών.

Έχουμε ακόμα και ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι θύματα συνεχούς σκληρής συμπεριφοράς.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «εάν ένας άνθρωπος έχει πραγματικά οδηγήσει και με δόλο τον άλλον σε αυτοκτονία, είναι ποινικά υπεύθυνος με διάταξη του ποινικού κώδικα για τη συμμετοχή σε αυτοκτονία, αλλά είναι θέμα που χρειάζεται προσοχή.

Κάποιοι άνθρωποι όντως είναι ευαίσθητοι, μπορεί να αυτοκτονήσουν για δικούς τους ψυχολογικούς λόγους και δεν θα ήταν σωστό να ενοχοποιούνται για την αυτοκτονία, άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται τριγύρω τους.

Για τον σχολικό εκφοβισμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλες διατάξεις καθώς υπήρχε συγκεκριμένη αδυναμία ρύθμισης στον ποινικό κώδικα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί «σε πολύ άσχημη κατάσταση από άποψη υγείας που κρατούνται σε πολύ δυσμενείς συνθήκες.

Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά ανθρώπους που είναι άρρωστοι σε αυτή την κατάσταση.

Γι' αυτόν τον λόγο θεσπίσαμε μια ρύθμιση η οποία προβλέπει την ταχύτερη έξοδο αυτών των ανθρώπων».

Διευκρίνισε πως οι κατηγορίες αναπηρίας είναι τρεις (50, 67 και 80%) και ανάλογη θα είναι από την άλλη πλευρά η σύντμηση του χρόνου ενώ τόνισε ότι «κανείς δεν βγαίνει αυτομάτως αλλά μόνοι όσοι έχουν συμπληρώσει τον αντίστοιχο χρόνο κράτησης.

Για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, που κάνουν λόγο περί «φωτογραφικής απόφασης» που αφορά τον Σάββα Ξηρό, ο υπουργός τόνισε ότι «η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία "φωτογραφία", ούτε θετική για να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική για να ισχύει για όλους εκτός από έναν.

Εμείς είδαμε την κατάσταση που υπήρχε και θεσπίσαμε τα κριτήρια», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις