ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα - Δηλώσεις ηγετών της Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα - Δηλώσεις ηγετών της Ε.Ε.

Να μην γυρίσουμε πίσω και η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δηλώσεις τους κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτζ κατά την άφιξή του στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σούλτς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Δεν μπορεί όταν άλλαζει μία κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης», ενώ πρόσθεσε ότι
«Οι Έλληνες πρέπει να βοηθηθούν αλλά να μας επιτρέψουν να τους βοηθήσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι «Έλληνες έχουν εκλέξει δημοκρατικά την κυβέρνηση τους» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη αλλά όπως είπε πρέπει να υπάρξει σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την είσοδό του υπογράμμισε την ανάγκη να «χτίσουμε πάνω στην προηγούμενη επιτυχία πάνω στο ελληνικό πρόβλημα και να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην αρχή».

Ελλάδα και Βρετανία βρίσκονταν στην ίδια... βάρκα, υποστήριξε ο Κάμερον, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε πως «όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ ως πρωθυπουργός πριν πέντε χρόνια, η Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονταν στην ίδια βάρκα σε ό,τι αφορά το έλλειμμα».

Χρειάστηκε, συνέχισε, πολλής χρόνος και δύσκολες αποφάσεις από την πλευρά του βρετανικού λαού.

«Θα πρέπει να χτίσουμε στην προηγούμενη επιτυχία για να μην γυρίσουμε στο μηδέν» κατέληξε ο Βρετανός.

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος, δήλωσε εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς.

Προσερχόμενος στην συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο Αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο Πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Α. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει. Ο κοινοτικό Επίτροπος εξέφρασε την επιθυμία "να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού", ενώ ερωτηθείς για το εάν υφίσταται η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης δήλωσε πεπεισμένος πως "υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση