ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Θέλουμε να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

Βαρουφάκης: Θέλουμε να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

Το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις απευθύνεται στα «θύματα της οικονομικής καταστροφής», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που οφείλουν κάτω από 3.000 ευρώ και έχουν βρεθεί στο περιθώριο.

Πρόσθεσε δε, ότι το νομοσχέδιο «έρχεται μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση» και συμπλήρωσε ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη να έρθουν στη Βουλή αυτά τα νομοσχέδια αν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η οικονομική πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ολιγώρησε μετά την 20η Φεβρουαρίου, ούτε υπήρξε απόρριψη των θέσεών της από τους εταίρους, αλλά η καθυστέρηση οφείλεται, όπως είπε, σε κάποιους «ασκούμενους μάγους, σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο, που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν κι εμείς θα ακολουθούμε πιστά». Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας, και να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση, επεσήμανε.

«Το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας που συζητάμε, δεν είναι ψευδεπίγραφο. Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να έχει παραγάγει ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα δάνεια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει εύλογες απορίες και ενστάσεις, αλλά και κακόβουλες ενέργειες ξένων τεχνοκρατών, που «προσπαθούν να ενισχύσουν τον καριερισμό τους σε διάφορα fora εκτός Ελλάδος».

Ο κος Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα όσα είχε επικαλεστεί νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος, περί θετικής παρακαταθήκης της προηγούμενης κυβέρνησης που χάνεται. Ως θετική «κληρονομιά», ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε: το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Απαντώντας σε αυτά, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως σε σχέση με την πρόβλεψη του 3%, εξήχθη πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 0,6%, πως το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στο «συντριπτικό ποσοστό» των «κόκκινων» δανείων, η δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιτεύχθηκε μονάχα λογιστικά, καθώς τόσο τα πραγματικά εισοδήματα όσο και οι μέσες τιμές παρουσίασαν πτώση.

«Ο λόγος των εισοδημάτων προς τις μέσες τιμές παρουσίασε βελτίωση, αλλά αυτό ως φαινόμενο δεν είναι ο ορισμός της ανάκαμψης ή της σταθεροποίησης, αλλά της μεγάλης ύφεσης. Πρόκειται για τον ορισμό αυτού που συνέβη τη δεκαετία του '30. Είναι αστείο να θεωρείται ανάκαμψη και προσβλητικό στους ανθρώπους που υποφέρουν» σημείωσε.

Απαντώντας σε αιτιάσεις για τις δηλώσεις υπουργών αλλά και δικές του, τόνισε «Άλλο η δήλωση και άλλο η χλεύη και η κακεντρέχεια με την οποία σχολιάστηκαν οι δηλώσεις μας»

Επίσης, προανήγγειλε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.