ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με γεμάτες …βαλίτσες στο Βερολίνο ο Τσίπρας

Με γεμάτες …βαλίτσες στο Βερολίνο ο Τσίπρας

Με το φάκελο των μεταρρυθμίσεων ανά χείρας αναμένεται να προσέλθει στην κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η ατζέντα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη , ενώ θα τεθούν και θέματα διμερών σχέσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να ετοιμαστεί έγκαιρα η λίστα των μεταρρυθμίσεων και να παρουσιαστεί από τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση με τη κα Μέρκελ, με στόχο να επιβεβαιωθεί η βούληση της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα που θα παρουσιαστούν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Η γερμανική πλευρά, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο Τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, επιμένει στην απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η κα Μέρκελ δεν αναμένει ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο στη συνάντηση.


Στο «τραπέζι» τα θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη

merkel tsipras

Χωρίς το «άγχος» των διαπραγματεύσεων θα προσέλθει στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας και έτσι – αφήνοντας έξω από την αίθουσα τεχνοκρατικές λεπτομέρειες , αριθμούς και ελλείμματα- οι δυο πλευρές θα έχουν, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τη δυνατότητα να συζητήσουν τα προβλήματα της Ευρώπης και θέματα διμερών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του στην εφημερίδα Καθημερινή, τόνισε πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή δουλειά. «Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, «προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια».

Τι θα περιλαμβάνουν οι μεταρρυθμίσεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, να παρουσιαστούν μέτρα που θα αντικαταστήσουν εκείνα του Αντώνη Σαμαρά και θα έχουν θετικό δημοσιονομικό κόστος.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα (πχ αλλαγές στο ΦΠΑ) , διαρθρωτικά, αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό (περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) και στα εργασιακά.

Σχετικές ειδήσεις