ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Α. Παπαμιμίκος

Συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Α. Παπαμιμίκος

Ο Γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, «έριξε» στο τραπέζι μία πρόταση που αν και πέρασε στα ψιλά, ωστόσο, πολύ σύντομα θα συζητηθεί, αφού οι πολιτικές εξελίξεις θα επιβάλλουν συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Σχολιάζοντας - σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος - το ενδεχόμενο να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία κάποια από τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δε μπορεί να δίνεται στήριξη α λα καρτ, αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένα συνολικό πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε μάλιστα και για τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να δομηθεί η προσπάθεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη βελτίωση της καθημερινότητας, την όσο το δυνατόν νωρίτερη έξοδο από την κρίση, αλλά και τη διασφάλιση παραμονής στο ευρώ.

Η τοποθέτηση του Γραμματέα της ΝΔ, έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μιας διαφαινόμενης τάσης στελεχών της γαλάζιας παράταξης προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και να μην οδηγηθεί η χώρα θα στα βράχια.

Η πρόταση του Ανδρέα Παπαμιμίκου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις και τις θέσεις των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που ακόμα και τώρα επιχειρούν να συντηρήσουν το σενάριο της αριστερής «παρένθεσης» και ποντάρουν στο «ατύχημα» του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τις εκλογές ο γραμματέας της ΝΔ έχει αποστασιοποιηθεί από το στενό περιβάλλον του Σαμαρά, καθώς είναι γνωστό ότι οι τελευταίοι επιχείρησαν να του «χρεώσουν» όλη την στρατηγική που οδήγησε στην εκλογική συντριβή της ΝΔ.

Επίσημα, δεν υπάρχει αντίδραση από το περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ, ωστόσο φαίνεται τελικά πως το μέτωπο αντι-ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο εσωτερικό της χώρας, ως συνέχεια των σεναρίων για αριστερή παρένθεση, δεν πιάνει τόπο.

«Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης ζει στα... υπόγεια της Συγγρού»

Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης έκανε την εμφάνιση της στο δημόσιο διάλογο στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, λίγο μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ευρύ και παγιωμένο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στενούς συνεργάτες του να πιστεύουν στο σενάριο δικαίωσης των πολιτικών τους επιλογών, έπειτα από μία βραχύβια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Δύο μήνες όμως μετά την εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και παρά τα σενάρια καταστροφής, η ηγετική ομάδα της ΝΔ παραμένει αμετανόητη, αναμένοντας εξελίξεις.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας διέρρεαν πως το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας δε λύθηκε ούτε σε αυτή τη συνάντηση, κάτι που σημαίνει πως το επόμενο δεκαήμερο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Προσέθεταν μάλιστα, πως το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις πριν το Πάσχα, που ενδεχομένως θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών.

Στελέχη μάλιστα που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, όπως οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένουν στη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, προωθώντας την άρνηση στήριξης οποιουδήποτε νομοσχεδίου που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν σε συνομιλητές τους, αν η ΝΔ δεν προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση, τότε οι βουλευτές της Κουμουνδούρου θα εγκλωβιστούν στην ανάγκη να ψηφίσουν τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις και την αντιμνημονιακή τους ρητορική, κάτι που θα προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Απέναντι σ' αυτή τη λογική πάντως, βρίσκονται αρκετοί μετριοπαθείς γαλάζιοι, που πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να στηρίξει όσες μεταρρυθμίσεις έρθουν από την κυβέρνηση και είναι σε σωστή βάση, προτάσσοντας την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα. Η εξέλιξη στο μέτωπο αυτό πάντως, ενδεχομένως να καθορίσει πολλά και για το μέλλον της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις