ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Σόιμπλε - Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Σόιμπλε - Τι συζήτησαν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε σήμερα, Τρίτη (24/03/2015) στις 7 μ.μ., τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τηλεφωνική επικοινωνία είχε συμφωνηθεί πριν από λίγες μέρες. Άλλωστε οι δυο τους γνωρίζονται από χρόνια, όταν ήταν υπουργοί Εσωτερικών και συμμετείχαν στα συμβούλια υπουργών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Και προκρίθηκε να πραγματοποιηθεί, για λόγους ευνόητους, μετά τη συνάντηση των «εφτά» στις Βρυξέλλες και μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ήταν φυσικά ενήμερος γι' αυτή την επικοινωνία. Και μάλιστα, κατά τις πληροφορίες μας, είχε γίνει περί αυτού συζήτηση μεταξύ του Προέδρου και του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την ορκωμοσία του κ. Παυλόπουλου.

Ενήμερος ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης και το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου- Σόιμπλε διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω απ' τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Κατά τις πληροφορίες μας, ο κ. Σόιμπλε κινήθηκε στο γνωστό «μήκος κύματος» περί της λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε., όπως και η κ. Μέρκελ, στη συνάντησή της με τον Αλ. Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ότι βεβαίως τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν τις αποφάσεις, ωστόσο ζήτησε τη θετική παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Τόνισε τη μεγάλη κρίση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια και την ως εκ τούτου ανάγκη υπέρβασής της και μέσω της ροής κοινοτικών κονδυλίων.

Σε αυτά τα πλαίσια αναφέρθηκε στην ανάγκη εκταμίευσης του ποσού του 1.2 δισ. ευρώ απ' τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και στην εκταμίευση ποσών απ' την εκκρεμούσα δόση προς την Ελλάδα.

Γενικά το κλίμα της συνομιλίας ήταν αρκούντως θετικό.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η συνομιλία εντάσσεται σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Προεδρική διπλωματία», την οποία ο νέος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει, σε συνεννόηση βέβαια πάντοτε με τον Αλ. Τσίπρα και τους κάθε φορά αρμόδιους υπουργούς.

Σχετικές ειδήσεις