ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Εποικοδομητική η συζήτηση Τσίπρα-Λαγκάρντ

ΔΝΤ: Εποικοδομητική η συζήτηση Τσίπρα-Λαγκάρντ

Η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τις δόσεις της προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση που είχαν χθες (25 Μαρτίου 2015) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν εποικοδομητική.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική «για τα επόμενα βήματα και τη στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής».
Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τις δόσεις της προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο.

Απαντώντας δε σε ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ «να καθυστερήσει η επόμενη δόση», δήλωσε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Επίσης, επισήμανε πως όταν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, τότε διακόπτεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Σε ερώτημα για το πρόσφατο δημοσίευμα στο «Bloomberg», στο οποίο υποστηριζόταν ότι το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα ως «τη λιγότερο συνεργάσιμη χώρα» στην 70χρονη ιστορία του Ταμείου, ο κ. Μάρεϊ απάντησε: «θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σ' αυτό».

Τέλος, ρωτήθηκε και για τη «λίστα Λαγκάρντ» και αν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ- Τσίπρα, όπως, επίσης και «το γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια, οι πλούσιοι ακόμη δεν πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους», ο κ. Μάρεϊ τόνισε:
«Ως ΔΝΤ, είμαστε ξεκάθαροι για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και κυρίως όσον αφορά τη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού».

Σχετικές ειδήσεις