ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συναντήσεις και τα «extra» του Σαμαρά

Οι συναντήσεις και τα «extra» του Σαμαρά
Με τη νίκη της Δεξιάς στην Πορτογαλία, στις αποσκευές του, ξεκινά τις επόμενες ώρες τον νέο κύκλο διεθνών επαφών του...

Με τη νίκη της Δεξιάς στην Πορτογαλία, στις αποσκευές του, ξεκινά τις επόμενες ώρες τον νέο κύκλο διεθνών επαφών του, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς φθάνει σήμερα στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Francois Fillion και τον υπουργό Εσωτερικών, Claude Gueant.

Δυο τετ-α-τετ, για τα οποία πίεσε αλλά και ανέμεινε αρκετά στο «ακουστικό» της η Συγγρού.

Την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Σειρά στις επαφές του, θα πάρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso.

Το Ζάππειο 2 μετακομίζει εις τας …Βρυξέλλας

Η επιχειρηματολογία Σαμαρά, είναι γνωστή και πολλάκις διατυπωμένη δημοσίως. Σύμφωνα με το επιτελείο του μάλιστα, δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο των αρχικών του θέσεων, αντιθέτως αναμένεται να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του χρόνου που θα του αφιερώσουν οι ξένοι αξιωματούχοι, όχι μόνο για να αναπτύξει την δική του οικονομική πρόταση –το λεγόμενο Ζάππειο 2, το οποίο άλλωστε τους έχει αποσταλεί μεταφρασμένο στα Αγγλικά- αλλά και για να επιχειρηματολογήσει σημείο-σημείο, πάνω στις ελλείψεις πως οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν το γκρεμό.

Στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά, να μειώσει την υπάρχουσα δυσπιστία ακόμη και του ΕΛΚ, σε σχέση με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθεί τη συναίνεση. Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να εγγυηθεί για ακόμη μια φορά πως η ΝΔ, εφόσον έρθει στην εξουσία, θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, καθώς το κράτος έχει συνέχεια, ωστόσο θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα, εξηγώντας πως ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει κατά γράμμα το μνημόνιο, δεν θα είχε πετύχει, διότι το «ίδιο το σχέδιο οδηγεί στη ύφεση».

«Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αποτυχία του Πολιτικού Συστήματος»

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να χρεώνεται ως αποτυχία του πολιτικού συστήματος, αναμένεται να υποστηρίξει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στα μαζικά, ειρηνικά συλλαλητήρια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Όλη αυτή η αναστάτωση, δυσκολεύει αν δεν εμποδίζει, την εφαρμογή μιας της πολιτικής», λένε μάλιστα συνεργάτες του, διαβεβαιώνοντας πως και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, θα μεταφέρει αυτή την ανησυχία κατά τις συναντήσεις του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα «extra» του Σαμαρά

Πέραν των προγραμματισμένων συναντήσεων, δεν αναμένεται να έχει άλλες έκτακτες επαφές. Πρώτον, διότι oi σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες π.χ. Ρομπάι, Μπαρόζο κ.λ.π. έχουν ήδη «κλειδώσει», στο πρόγραμμά του και δεύτερον διότι, μοιάζει δύσκολη η διευθέτηση μιας νέας-έκτακτης συνάντησης, δεδομένου του βεβαρημένου προγράμματος και των ξένων αρχηγών. Σε αυτή τη λογική, δεν αναμένεται επαφή στο Παρίσι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο το πρόγραμμά του, δεν αναμένεται να είναι κενό σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, στην επερχόμενη σύνοδο του ΕΛΚ, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει πολλά… «extra», στο πρόγραμμά του, αφού επιθυμεί να συναντηθεί με το σύνολο των Ευρωπαίων αρχηγών, με τους οποίους συνδέεται ιδεολογικά, για να εξηγήσει προσωπικά, σε έναν προς έναν τη στάση της ΝΔ.