ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ

Χατζηδάκης: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ

Για «πάγωμα» της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του, επικαλούμενος πληροφορίες από την αγορά, και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εδώ και ένα μήνα περίπου έχει παγώσει κάθε νέα δανειοδότηση από την ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι η γραφειοκρατία της τράπεζας προβάλλει προσκόμματα επικαλούμενη τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών, την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ΕΤΕπ έχουν υπογραφεί δύο συμφωνίες για την παροχή δανείων ύψους 1,44 δισ. ευρώ στις ελληνικές ΜΜΕ, ως το τέλος του 2015. Τα 440.000.000 ευρώ δόθηκαν ήδη σε ΜΜΕ μέσω των τραπεζών και με εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών. Το 1.000.000.000 ευρώ αφορά σε συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΤΕπ θα συνεισέφερε 500.000.000 ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα συνέβαλε με επιπλέον 500.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, που θα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση.

«Για τον σκοπό αυτό είχε συσταθεί ειδικό ταμείο και το πρόγραμμα, παρά τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που είχαν προβληθεί από την πλευρά της ΕΤΕπ, προχωρούσε, απαλύνοντας σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών ΜΜΕ», επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτά επίσης τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες κινήσεις προέβησαν ή θα προβούν προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την απρόσκοπτη συνέχεια αυτού του προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις