ΠΟΛΙΤΙΚΗ

CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας;

CNBC: Είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας;

«Καθώς τα οικονομικά αποθέματα της Ελλάδας εξαντλούνται και οι σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζουν όλο και περισσότερο τεταμένες, η Ρωσία αρχίζει να φαντάζει ως η τελευταία ελπίδα της χώρας για οικονομική επιβίωση» αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σε άρθρο του με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το CNBC αναφέρει ότι το ζήτημα της παροχής βοήθειας από τη Μόσχα, θα μπορούσε να τεθεί και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται, η Ρωσία άλλωστε είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι ήταν πρόθυμη να προσφέρει στην Ελλάδα χρήματα.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο λίγο μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα σκεφτόταν να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Έλλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή.

«Η Ελλάδα έχει διάφορες πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία - μοιράζονται την ίδια χριστιανική ορθόδοξη παράδοση - και έχει επικρίνει της ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Zsolt Darvas, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel επισημαίνει σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ότι αν η Ελλάδα πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα έχει ευρείες συνέπειες.

«Πραγματικά ελπίζω και εκτιμώ ότι ο Τσίπρας και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης και το μέλλον της είναι μέσα στην Ευρώπη. Αν η Ελλάδα αγνοήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει ευρείας κλίμακας συνέπειες», σημειώνει και καταλήγει εκτιμώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της».

Σχετικές ειδήσεις