ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ

Θετικά τα σχόλια του ξένου Τύπου, σε γενικές γραμμές, για τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκημε την Κριστίν Λαγκάρντ.

Με δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρονται στην κρισιμότητα των επόμενων ημερών που θα κρίνουν αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι συνεπής απέναντι στις δανειακές της υποχρεώσεις

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη στιγμή που έγινε υπουργός οικονομικών έχει κάνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργήσει δεσμούς με την κ. Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι η πληρωμή του Ταμείου αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, μια θέση στην οποία εμμένει παρότι τον τελευταίο μήνα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις σημερινές συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με αξιωματούχους του υπ. Οικονομικών των Ηνωμένων «με την ελπίδα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η κυρίαρχη φωνή στο ΔΝΤ, θα μπορούσε να πιέσει τους αξιωματούχων του Ταμείου, καθώς και της Ευρώπης, να επιταχύνουν τις διαδικασίες».

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ πάντως εκτιμούν πως με τη συνάντηση Βαρουφάκη Λαγκάρντ απομακρύνθηκε η ανησυχία ελληνικής χρεοκοπίας.

Το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times υπογραμμίζουν την ελληνική δέσμευση για την πληρωμή της δόσης, «καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η Αθήνα θα γινόταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που δεν θα κατάφερνε να πληρώσει τα χρέη της στον θεσμό».

«Η Ελλάδα βάζει τέλος στις φήμες και δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ», τονίζει η γαλλική Le Monde.

Στην ελληνική δέσμευση εστιάζει και το βρετανικό δίκτυο BBC που επισημαίνει ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε τη δήλωση του Έλληνα υπουργού για καταβολή της δόσης στις 9 Απριλίου.

Σημαντικό εξάλλου κρίνεται το ραντεβού που θα έχει σήμερα Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης με την Καρολάιν Άτκινσον, σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Άτκινσον, θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι είναι πιο διαλλακτικοί.

Από την πλευρά του Το γερμανικό περιοδικό Focus γράφει ότι η Ελλάδα ζήτησε «έλεος από το ΔΝΤ», δηλαδή να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.