ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Νέα εποχή η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία

Φίλης: Νέα εποχή η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία σηματοδοτεί μια «νέα εποχή για τη χώρα» σχολίασε οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού και εξήγησε ότι η Ελλάδα αναζητεί ένα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο ως μέλος της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει σε αντιπαράθεση, με τη Ρωσία είπε και σχολίασε ότι παρόλο που το γεγονός το κατανοεί και η Γερμανία επιδιώκει να διαφυλάττει το προνομιακό ρόλο των διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία, για τον εαυτό της.

Η κυβέρνηση αποσκοπεί στη δυνατότητα να υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες και εκτός Ε.Ε. για τη χώρα ώστε «να πάψει να είναι αποικία χρέους της Γερμανίας» εξήγησε ο Νίκος Φίλης διατυπώνοντας τα ερωτήματα: «Δεν αναβαθμίζει το ρόλο της η Ελλάδα, αν υπογραφεί σήμερα ο νότιος διάδρομος μεταφοράς του φυσικού αερίου» ή «Αν η Ελλάδα αποκτήσει μια δύναμη ως χώρα της Ευρωζώνης δεν ενισχύεται η θέση της σε σχέση και με τους πιστωτές;»

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι «δεν ζητάμε δανεικά από τη Ρωσία», αλλά διεκδικούμε χρήματα από παντού αν πρόκειται για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Θα συζητηθούν όλα» με όρους συμφέροντες για την Ελλάδα.

Οσον αφορά την επιτροπή αλήθειας ο Νίκος Φίλης εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ή αντίφαση μεταξύ επιτροπής και κυβέρνησης. Στόχος της επιτροπής είναι να διερευνήσει πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Επιπλέον ότι είναι συνομολογημένο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα τηρηθεί με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Το επαχθές δεν αφορά τη σημερινή κατάσταση, αλλά τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήτημα του χρέους αποτελεί θέμα «αμοιβαίας συνεννόησης».

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με τη ρήτρα ανάπτυξης που αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ο στόχος είναι κοινός αλλά χρειάζεται κάποια ευελιξία.

Η συζήτηση πρέπει να γίνεται με βάση το πραγματικό πρόβλημα που είναι το ζήτημα της μείωσης του χρέους και όχι το επικοινωνιακό που εξυπηρετεί το τηλεοπτικό σποτ που το αφορά.

Σχετικές ειδήσεις