ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο σχέδιο για τους πρόσφυγες εκπονεί η κυβέρνηση – «Πόλεμος» με αντιπολίτευση

Έκτακτο σχέδιο για τους πρόσφυγες εκπονεί η κυβέρνηση – «Πόλεμος» με αντιπολίτευση

Νέο… μέτωπο για το μεταναστευτικό έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες, με ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση να ανταλλάσουν σφοδρά «πυρά» - Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης στα σκαριά.

Το κυβερνών κόμμα, με ανακοίνωσή του, αφού τονίζει πως ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού, επιρρίπτει ευθύνες για το θέμα των προσφύγων στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Σαμαράς άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε.

«Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Αυτό οφείλεται, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει:

«Όμως παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε –μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.

Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει τεράστιο θράσος να ψάχνει υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα.

«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Αντιδράσεις και από το Ποτάμι

Τέσσερα μέτρα προτείνει στην κυβέρνηση το Ποτάμι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, είναι γνωστό ότι «το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται ξανά μέρα με τη μέρα σε αποθήκη ανθρώπων».

«Είναι γνωστό το αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγει η Frontex απ’ την Ελλάδα (η εκδίωξή της ήταν προεκλογική του δέσμευση!). Είναι γνωστό ότι στα νησιά στοιβάζονται ήδη χιλιάδες μετανάστες σε προαύλια σχολείων, προκυμαίες, ερειπωμένα κτίσματα. Είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν ξανά «πάρτι» εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα τέσσερα μέτρα που προτείνιε το Ποτάμι είναι τα εξής:

  1. Ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex – τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης.
  2. Συνεννόηση με την Τουρκία - να πάψει ο στρατός και η αστυνομία της να κάνουν ξανά τα «στραβά μάτια» στις καραβιές των μεταναστών και των προσφύγωv, που ρίχνουν κάθε μέρα οι δουλέμποροι στο Αιγαίο.
  3. Συμφωνία με τους εταίρους μας -να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα- άρα στην Ευρώπη- για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.
  4. Νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο -να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τους μετανάστες, να γίνουν σαφείς οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα και βέβαια να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας.